Degetelul

DIGITALIS LANATA L., DIGITALIS PURPUREA L.

Familia Scrophulariaceae  

Alte denumiri populare: degetarel, degetar, cucerita, degetarita, ţâţa oii, napastrocel. 

Descriere

Planta bianuala, erbacee, cu tulpina erecta si ramificata. In primul an se formeaza rozeta cu 15-20 frunze, iar in anul II apar tulpini florifere, inalte de 30-120 cm. Frunzele sunt lanceolate, alterne, cu nervuri proeminente, de culoare verde-deschis pe fata inferioara. Florile albe-galbui sau rosii-purpurii, au forme tubular-campanulate (degetare), grupate intr-un racem terminal. La degetelul rosu florile au punctuatii negre in interior.

Inflorirea are loc in lunile iunie-august. 

Raspandire

In stare salbatica creste in poieni, margini de paduri, raristi, iar in cultura s-a introdus din anii 1920-1925, fiind mai extinse in Europa Centrala si America de Nord. In Romania se cultiva in zonele cu climat mai umed si cald din judetele Dambovita, Arges, Brasov, Hunedoara, Botosani si Suceava. 

Date tehnologice

v      Epoca de semanat: toamna (luna octombrie) sau primavara (luna aprilie).

v      Distante de semanat: 50 cm (intre randuri) si 12 cm (pe rand).

v      Adancimea de semanat: 1,5 – 2 cm.

v      Cantitatea de samanta necesara: 6-7 kg/ha

v      Productia de frunze: 5-6 tone/ha (proaspata) si 9-12 tone/ha (Ia irigare). Dupa uscare, productia este de 1.500 – 2.000 kg/ha. 

Organele utilizate: Follum Digitalls – frunze. 

Recoltare

Frunzele se aduna inainte de inflorire. In anul I se recolteaza de 2 ori pe an (in lunile iunie-iulie si septembrie-octombrie), iar in anul II se strang Ia lungimea de peste 10 cm. Taierea frunzebor se face in zile insorite, intre orele 10-16, cand se acumuleaza maximul de principii active. Recoltarea nu trebuie sa fie facuta de copii si de femei gravide, datorita toxicitatii. Uscarea se face bine in poduri si soproane. Dupa uscare, frunzele raman verzi, fara pete brune, fara miros si cu gust amar. 

ContinutuI chimic

v      glicozide cardiotonice de tip cardenolidic (0,9 – 1,8%) – lanatozide (digoxina, digitoxina, digitalina, digoxigenina etc);

v      flavone, coline, acetilcoline, mucilagii;

v      acizi organici;

v      saponozide steroidice;

v      vitamina C;

v      saruri minerale (Cu, Mn, Mo, Cr, Ni, Va, Ba, Sr).

Glicozidele din DigitaIis lanata sunt de 2-5 ori mai active decat cele din Digitalis purpurea

Proprietati terapeutice

v      tonifiante asupra miocardului;

v      diuretice. 

Actiuni specifice 

v      afectiuni cardiace: este cel mai bun tonic cardiac cu efect realizat in cateva minute (angina pectorala de origine cardiaca, insuflcienta cardiaca cronica, tahicardie, cardiopatie decompensata, mareste puterea de contractie a miocardului si micsoreaza frecventa batailor inimii, actioneaza asupra excitabiIitatii inimii, produce vasoconstrictia vaselor periferice, ajutand Ia resorbtia edemelor de origine cardiaca);

v      afectiuni pulmonare cu rol in pleurezie, pneumonia adultilor si batranilor, edem pulmonar, astm simptomatic in urma leziunilor valvulare;

v      afectiuni renale-genitale: nefrite, hemoragil Ia menopauza, hipertrofia prostatei;

v      icter, staza hepatica;

v      reumatism acut;

v      migrene, somnolenta;

v      hidropizie, febra tifoida.

Observatii: planta prezinta o mare toxicitate si poate genera tulburari severe. Este contraindicata in tahicardie ventriculara, cord iritabil, bloc cardiac, aortita, embolii recente, hemoragii cerebrale, uremie, anevrisme, pericardita constrictiva si alte boli cardiace de origine toxica si nervoasa. 

Forme de utilizare

Se administreaza pe durate scurte si sub control medical strict, in cazuri bine diagnosticate de insuficienta cardiaca. Prelungirea tratamentului poate duce Ia acumulari in organism si intoxicatii grave manifestate prin rarirea pulsului Ia valori subnormale, greturi, varsaturi, diaree, ameteli, sughituri, dureri de cap, uscaciune in gat, paliditate, convulsii, colaps si moarte. 

UZ INTERN

v      Infuzie din 0,2 – 0,8 g de frunze proaspete in 180 ml de apa clocotita; se lasa Ia infuzat 30 de minute in vas acoperit, se strecoara, se indulceste dupa gust si se bea intreaga cantitate fractionata in 4-5 reprize pe zi.

v      Tinctura cu alcool de 65% in proportie de 4% drog, astfel ca 1 ml de tinctura sa reprezinte 1 U.I. Se consuma o cantitate de maxim 4 ml de tinctura de digitala in 24 ore, fractionata in 4 reprize.

v      Sirop din 50 ml de tinctura de digitala Ia 950 g de sirop simplu; se consuma intern cate 10-50 g sirop timp de 24 ore, fractionat in 4 reprize. O Iingura de sirop (20 g) contine 1 g de tinctura sau echivalentul a 0,1 g de pulbere din frunze uscate.

v      Vin din amestec cu 10 g de frunze de digitala, 100 g de frunze de scilla, 50 g de boabe de ienupar in 200 ml de alcool de 90° + 1.800 ml de vin alb. Se adauga 100 g de acetat de potasiu ca diuretic si cardiotonic. Se consuma cate 20 ml de vin care contine 0,1 g de digitala si 1 g de acetat de potasiu.

v      Macerat din 0,1 – 0,6 g de pulbere din frunze in 300 ml de apa; se macereaza Ia rece timp de 12 ore, se strecoara si se consuma intreaga cantitate in 24 ore, fractionata in 4-5 reprize. 

UZ EXTERN

v      Supozioare preparate din 0,1 g de pulbere de frunze uscate si 2 g de unt de cacao; se folosesc cate 3 supozitoare in 24 ore, cu actiune in staza venei aorte.

Related Posts with Thumbnails

May 27, 2008  Tags: ,   Posted in: PROPRIETATI MEDICINALE ALE PLANTELOR, FRUCTELOR SI LEGUMELOR