Iarba sarpelui

ECHIUM VULGARE L.iarba-sarpelui_02.jpg

Familia Boraginaceae 

Alte denumiri populare: iarba naparcii, capul viperei, viperina, ochiul veveritei, boranta, ursoaica, buruiana de roseata, iarba celui slab, sudoarea calului, buruiana de pelagra. 

Descriere

Planta erbacee, bianuala cu tulpina erecta, inalta de 50-100 cm, acoperita cu peri. Frunzele sunt linear-lanceolate, paroase, cu o singura nervura. Florile sunt rosiatice, apoi albastre, roze sau albe, grupate in cime si inflorescente asemanatoare cu un cap de sarpe.Inflorirea are loc in lunile iunie-septembnie. 

Raspandire

Specia este frecventa in Europa si vestul Asiei. Creste in locuri virane, parloage, fanete, marginea drumunilor, terasamente de cai ferate, de la campie pana in regiuni montane. 

Organe utilizate: Herba (partea aeriana nelignificata). 

Recoltarea

Se face in faza de inflorire (lunile iunie-august). Uscarea se realizeaza la umbra, in poduri acoperite cu tabla sau incaperi bine aerisite. 

Continutul chimic

v      muciIagii, rezine, taninuri, acid tanic;

v      cinoglosina, consolidina, colina, alcaloizi, alantoina;

v      saruri minerale cu K (potasiu) si Ca (calciu). 

Proprietati terapeutice

v      antibiotice impotriva stafilococilor si enterobacteriilor gram-negative;

v      depurative diuretice, antidiareice, antidizenterice;

v      astringente, cicatnizante, emoliente, calmante, pectorale. 

Actiuni specifice

UZ INTERN

v      enterite diaree, dizenterie;

v      cancer (datorita prezentei alantoinei);

v      anemie, surmenaj, epilepsie, pelagra. 

UZ EXTERN

v      stomatite si faningite (gargara cu infuzie)

v      rani, plagi supurande, furunculoza (spalaturi si comprese). 

Forme de utilizare

v      Infuzie din 20 g de herba uscata la 1 litru de apa clocotita; se infuzeaza 15 minute, se strecoara si se beau 2 cani pe zi, avand efect in diaree si dizenterie.

v      Decoct din 20 g de amestec de iarba sarpelui cu coada racului (in parti egale) la 1 litru de apa; se fierbe 5 minute, se infuzeaza 10 minute, se strecoara si se beau 2 cesti pe zi;

v      Frunze si lastari fragezi consumate primavara (lunile aprilie – mai) in supe de verdeturi, piureuri, salate simple sau asortate. O salata simpla se prepara din 200 g de frunze tinere, care se taie marunt si se amesteca cu 30 ml de ulei, 10 ml de suc de lamaie, sare si piper.

Related Posts with Thumbnails

May 30, 2008  Tags: , ,   Posted in: PROPRIETATI MEDICINALE ALE PLANTELOR, FRUCTELOR SI LEGUMELOR