Siminocul

Siminoc - Helichrysum arenariumHELICHRYSUM ARENARIUM L.

Familia Compositae

Alte denumiri populare: imortele galbene, flori de paie, floarea patulul, margica, ochisori, semenic.

Descriere

Planta erbacee perena cu tulpina erecta, inalta de 10-50 cm, acoperita cu peri mici, albiciosi. Frunzele sunt lanceolate, acoperite cu peri, iar florile sunt galbene, grupate in capitule globuloase, cu diametrul de 5-6 cm.

Inflorirea are loc in lunile lulie-octombrie.

Raspandire

Planta creste in flora spontana din zona de campie, prin locuri inerbate, nisipoase sau calcaroase.

Organe utilizate: Flores Helichrysi – flori grupate in capitule.

Recoltarea

Se face inainte de inflorirea completa.

Continutul chimic al florilor

v      substante amare, taninuri, rezine;

v      flavonozide (apigenina, astragalina, salipurozid), fitosterine;

v      colorant (helicrizina);

v      uIei eteric;

v      saruri minerale.

Proprietati terapeutice

v      coleretice, colagoge, spasmolitice;

v      diuretice, antibacteriene.

lndicatii terapeutice

UZ INTERN

v      boli ale aparatulul digestiv: hepatita, insuficienta hepatica, dischinezia biliara, inflamatiile vezicii biliare, colecistice cronice, hipoaciditate gastrica, tulburari digestive, helmintiaza;

v      reumatism, dureri artritice, guta;

v      tulburari metaboilce.

Forme de utilizare

v      lnfuzie din 30 g de flori uscate la 1 litru de apa clocotita; se infuzeaza 10 minute, se strecoara si se bea cate 1 cana (250 ml) de 2 ori pe zi.

Observatii: Specia Helichrysum angustifolium D.C. (sin. H. itailcum Don) se cultiva in Italia, Franta, Spania si tarile din fosta Yugoslavie pentru uleiul eteric cu miros foarte placut si tenace, asemanator cu florile de portocal si musetel. Componentele odorante din ulei sunt: nerol (40-65 %), pinen, eugenol, aldehida valerianica si sesquiterpenoide azulenice.

Utilizari ale uleiului de Helichrysum angustifolium:

v      In parfumerie prin asociere cu ulei de musetel, ulei de citrice, neroli, iris si labdanum;

v      Aromatizant alimentar in dulciuri si bauturi racoritoare;

v      Modificator de arome din fructe (in concentratie maxima de 16 ppm).

Sursa imagine: botanica.it

Related Posts with Thumbnails

June 4, 2008  Tags: , ,   Posted in: PROPRIETATI MEDICINALE ALE PLANTELOR, FRUCTELOR SI LEGUMELOR