Halena (respiratia rau mirositoare)

Este respiratia rau mirositoase din gura, datorata unei igiene defectuoase a dintilor si a gurii sau a unor afectiuni ale aparatului digestiv (faringe, stomac, intestine) si ale cailor respiratorii.

Tratamente terapeutice

In uz intern se foloseste:

- infuzie diluata din frunze de pelin, bauta rece, prin inghitituri rare, timp de 5 saptamani.

- decoct din amestec cu fructe de anason (30 g), frunze de salvie (20 g) si herba de cimbru de cultura (20 g) la 500 ml vin; se fierbe 10 minute, se infuzeaza acoperit 15 minute, se strecoara si se consuma prin inghitituri rare.

- macerat dintr-un amestec uscat si macinat de plante (in parti egale de cate 20 g) cu fructe (de chimion, anason, fenicul) si frunze (de menta, dafin si eucalipt) la 1 litru vin rosu si 200 ml alcool 70º; se lasa sa macereze 10 zile, se strecoara si se beau cate 3 paharele (50 ml) pe zi.

- mestecare zilnica de frunze proaspete sau uscate de menta si patrunjel, coaja de portocale sau boabe de cafea si ienupar.

In uz extern se face gargara cu:

- infuzii din frunze de nuc, roinita, menta, sovarv;

- decoct din frunze de salvie si rozmarin, flori de musetel si coada soricelului, herba de cimbrisor, fructe de anason si scoarta macinata de lemn-cainesc (luate separat sau in amestecuri);

- esenta de cuisoare, scortisoara sau smirna.

Regimul alimentar

Sunt indicate mese cat mai dese, in cantitati diminuate, bazate pe carne de pui si peste, lactate si legume proaspete. Se exclud grasimile animale, mezeluri, ridichi, usturoi si ceapa. Dupa fiecare masa se vor consuma mere sau portocale.

Regimul de viata

Recomanda spalarea dintilor si clatirea gurii dimineata si dupa fiecare masa.

Related Posts with Thumbnails

June 8, 2008  Tags: , ,   Posted in: BOLILE APARATULUI DIGESTIV