Tratamentul naturist al cancerului

Cancerul ramane un flagel deosebit de greu de invins intrucat continua sa secere, anual, mii de vieti omenesti, ocupand locul al doilea in provocarea mortalitatii umane, dupa bolile cardiovasculare.

Boala a fost cunoscuta inca din Antichitate cand a primit denumirea de la cuvantul latin “cancer = rac”.  Se poate considera ca in secolul al XX-lea a devenit flagelul necrutator al civilizatiei care a inspaimantat omenirea numai la auzul existentei sale. In ultimele decenii, boala a inregistrat o frecventa in crestere rapida.

Prin frecventa si gravitate, boala canceroasa a devenit o problema prioritara a sanatatii in intreaga lume.

Frecventa bolii este mai mare in tarile mai dezvoltate intrucat parghiile civilizatiei moderne, respectiv industrializarea, agricultura chimizata si densitatea mijloacelor de transport, au poluat mediul natural cu compusi chimici cancerigeni, regasiti in apa, aer, sol si vegetatie.

Factorii favorizanti ai bolii sunt de o mare diversitate:

- factori fizici (radiatiile ionizante cu mare intensitate si durata, radiatiile ultraviolete, abuzul de examinari radiologice). Unele cancere sunt cauzate de mutatii genetice, generate de explozii nucleare precum si de iradiatii de tip gamma (Hiroshima, Nagasaki, Cernobal, Nevada );

- factori chimici (dioxina, insecticide fungicide, erbicide, nitriti si nitrati din ingrasamintele azotate, coloranti sintetici, derivati ai petrolului, nicotina, asbest, gaze toxice si fum);

- dezechilibre hormonale;

- stres cronic provocat de neurotransmitatori;

- factori virotici care declanseaza infectii si leziuni neoplazice in diferite organe (col uterin, san, colon, ficat, laringe, cai respiratorii etc).

Exista si factori favorizanti comportamentali (fumat, consumul de bauturi alcoolice tari, alimentatie dezechilibrata cu carente vitaminice, exces de cafea si condimente puternice precum si folosirea abuziva a medicamentelor de sinteza).

Toti acesti factori actioneaza, preferential, la organisme slabite, cu carente de autoaparare si cu deficiente imunitare in echipamentul enzimatic, antitoxic si antiinfectios. Treptat este diminuata capacitatea de aparare a organismului si se provoaca unele modificari la nivelul celulelor si al tesuturilor, cel mai adesea cu formarea unor tumori de marimi diferite, de la noduli abia perceptibili pana la dimensiuni care alarmeaza.

La inceput, aceste tumori pot fi benigne, necanceroase, ca niste proliferari celulare strict locale, fara migratie si regenerare in tesuturile invecinate. Ulterior, sub actiunea unor factori favorizanti, apar tumorile canceroase, cu evolutie maligna, care cresc treptat prin inmultirea anarhica a celulelor, invadand alte tesuturi, vasele sanguine si alifatice, teaca nervilor. Pe calea circulatiei sanguine si prin ramificatiile nervilor este posibila metastaza la distanta, cu invadarea ganglionilor limfatici si formarea unor tumori canceroase fiice, asemanatoare cu tumora mama.

In sinteza, boala canceroasa consta dintr-o tumora cu o aglomeratie de celule care se inmultesc haotic, cu o evolutie de tip malign astfel ca, in stadiul final, se poate ajunge la metastaze extinse prin vasele sanguine sau prin limfa, uneori la mari distante de locul de origine.

Pe plan mondial se constata o crestere lenta a cancerelor, cu aprox. 5% pe an, care ar putea fi alarmanta daca se ia in considerare un interval mai mare de timp (10-20 de ani). Cel mai mult se extind cancerele aparatului digestiv (colon, stomac, ficat) datorita unei alimentatii cu produse incarcate in substante sintetice din grupa E-urilor (aromatizanti, coloranti, amelioratori). La femei predomina cancerele mamare si de col uterin. Urmeaza cancerele pulmonare si esofagiene, asociate cu consumul in exces de tutun si alcool, pe fondul unui organism slabit, mai ales la persoane din paturile sarace ale populatiei. Riscul de cancer este mai mare la copiii nascuti cu greutate mult peste normal, la cei cu crestere rapida intre 8-14 ani si la fete cu sani mari.

Statisticile au dovedit importanta factorilor genetici de transmitere ereditara a predispozitiei de imbolnavire la persoanele cu ascendente in familie, mai ales pe linie materna.

Prin evitarea, pe cat posibil, a factorilor stresanti si poluanti, respectarea unui regim alimentar strict, completat cu vitamine care au actiuni antioxidante si utilizarea unor retete judicioase elaborate de medicina naturista pentru fiecare tip de cancer, se va ajunge la o dezintoxicare certa a organismului, oprirea procesului de proliferare a celulelor canceroase si resorbirea treptata a tumorilor maligne din corp.

Reusita vindecarii, prin oprirea procesului evolutiv spre metastaza depinde de stadiul in care a fost depistata boala. De cele mai multe ori, bolnavii nu cunosc simptomele initierii cancerului in diferite organe. Ar fi necesara introducerea unui sistem organizat de educare a populatiei pentru a cunoaste, din timp, aceste semne ce caracterizeaza diferitele tipuri de cancer. Exista cancere de uter, ovare si san, cancer de plamani, ficat, cai biliare si pancreas, cancer de stomac, intestine si colon, cancer de limba, buze si esofag, cancer de rinichi, vezica urinara si prostata, cancer de piele, cancer osos si cancer de sange (leucemie).

Din necunoastere si din teama aflarii adevarului, pacientii se prezinta la medic mult prea tarziu, in stadii avansate ale bolii (chiar III si IV), ceea ce diminuiaza sansele de vindecare atat prin tratament operator, medical cat si naturist.

Regimul alimentar

Prezinta un rol esential atat in prevenirea aparitiei cancerului cat si in terapia diferitelor forme canceroase. Exista o legatura incontestabila intre alimentatie si bolile maligne. O dieta gresita poate declansa carcinogeneza, actionand pe mai multe cai.

Se vor tine sub control riguros:

- consumul de alimente care nu trebuie sa depaseasca un anumit plafon caloric, mai ales la persoanele supraponderale;

- pastrarea unui raport normal intre principiile alimentare, excluzand grasimile animale si carnea rosie (indeosebi de porc);

- cresterea consumului de fibre vegetale, absolut necesare pentru protectia mucoasei intestinale si pentru prevenirea cancerului de colon, rect si intestine;

- evitarea ingerarii de substante cancerigene cum ar fi nitritii proveniti din nitratii ingrasamintelor chimice. La nivelul stomacului, duodenului si intestinului subtire, nitritii se combina cu amine alimentare formand nitrozamine, compusi foarte puternic cancerigeni.

Aceleasi efecte negative prezinta si unele pesticide folosite in agricultura (erbicide, fungicide, insecticide), preluate din exterior prin alimente si transformate enzimatic, la nivelul stomacului, in substante cancerigene.

In legatura cu natura produselor alimentare s-a demonstrat ca frecventa cancerului este mai ridicata in tarile mai civilizate in care se consuma o hrana mai rafinata, supusa unor procese lungi de prelucrare termica, ceea ce creaza lezarea integritatii organismului, cresterea aciditatii din aparatului digestiv, cu ulcere si gastrite hiperacide si uzura rapida a functiilor vitale.

Sunt bine cunoscute alimentele care nu trebuie sa fie consumate intrucat pot declansa boala sau pot grabi evolutia. In aceasta categorie intra, in primul rand, carnea de porc, berbec, bivol, grasimile animale, slanina, mezelurile, afumaturile, vanatul, conservele, rantasii si prajelile de orice fel.

Se pare ca, in judetele Moldovei, frecventa cancerului este mai redusa comparativ cu alte zone din tara, probabil datorita unui consum mai redus de carnuri, slanina si dulciuri, fiind consumate mai mult produse vegetale (cartofi, fasole, alte legume si cruditati). Carnea de porc contine multe substante care intoxica sangele si provoaca boli de ficat si de circulatie sanguina sau declanseaza dezechilibre grave de metabolism. Sa nu invidiem persoanele care isi fac o virtute din a declara ca sunt carnivore convinse, laudandu-se, ca semn al avutiei, cu numarul de porci consumati intr-un an. Evolutia sanatatii lor ar putea fi dezastruoasa.

Alimente interzise bolnavilor de cancer

Dupa declansarea cancerului vor fi interzise urmatoarele alimente: ficat in sange, fripturi la gratar, vanat, ciuperci, branzeturile fermentate, sare sodata, condimente iuti, zaharul alb si produsele zaharoase, produsele fine de cofetarie, praful de copt, bicarbonatul, tutunul, alcoolul, cafeaua, cacao, ciocolata, ceaiul chinezesc, coca-cola, coloranti, conservanti si aditivi chimici. Chiar daca, aparent, ne consideram perfect sanatosi este bine sa se reduca din dieta consumul acestor alimente intrucat nu ne cunoastem precis capacitatea de rezistenta a organismului.

Ce se recomanda?

In primul rand, baza alimentatiei va fi axata pe diete vegetariene cu multe legume, fructe proaspete si sucuri naturale. La anumite intervale se recomanda o cura de crutare digestiva, cu adaus vitaminic (E, C, A, B). In locul proteinelor din carnea rosie se vor consuma proteinele din peste, pasare, soia, orez, lapte de capra, lapte acru, branzeturi nefermentate si putine oua. Masa se completeaza cu paine integrala (graham – 200 g/zi), grau germinat, tarate, legume si fructe proaspete, drojdie de bere (30-50 g/zi), otet de mere, hrisca, nuci, alune.

Din alimentatia bolnavilor sa nu lipseasca uleiul de masline, bogat in polifenoli care au actiune antioxidanta in prevenirea afectiunilor oncologice. De asemenea acidul oleic mono-saturat din uleiul de masline ar neutraliza activitatea unor gene canceroase implicate, mai ales, in cancerul mamar, fapt confirmat prin procentul redus al acestei afectiuni la femeile din tarile mediteraneene, mari consumatoare de ulei de masline.

Dintre legume sa nu lipseasca: patrunjel, spanac, sfecla rosie, telina, morcov, varza alba, conopida, castraveti, fasole pastai, mazare boabe, tomate, ceapa, usturoi, praz, ridichi si cartofi (de preferat copti) iar dintre fructe sunt recomandate mere rosii, struguri, cirese, visine, piersice, gutui, lamai, portocale, zmeura, capsuni, afine, coacaze si alte fructe de padure.

Intr-un raport al Instututului American de Cercetare a Cancerului care sintetizeaza rezultatele a peste 4.500 de studii, au fost elaborate cateva reguli alimentare si de viata pentru prevenirea si vindecarea cancerului:

- adoptarea unei diete vegetariene, bogate in fructe, legume si cereale;

- limitarea consumului de carne rosie sub 80 g/zi si inlocuirea cu peste si carne de pui;

- interzicerea consumului de grasimi animale si inlocuirea lor cu cantitati moderate de uleiuri vegetale (masline sau floarea soarelui);

- evitarea consumului de alimente prajite, afumate sau arse;- reducerea la minim a alimentelor preparate termic;

- limitarea consumului de zahar si de dulciuri concentrate;

- limitarea consumului de alimente sarate;

- evitarea consumului de alimente alterate, cu termen depasit de conservare si cu pericol de contaminare cu micotoxine;

- controlul riguros al procentului de aditivi chimici, coloranti si conservanti din alimente si bauturi;

- folosirea plantelor aromatice autohtone pentru condimentarea alimentelor;

- fractionarea alimentatiei zilnice in 4-5 mese;

- interzicerea consumului de bauturi alcoolice;

- evitarea starilor ponderale extreme (anemie sau obezitate);

- respectarea zilnica a unui program de exercitii fizice, sporturi moderate si plimbari in aer liber.

Lunar se va tine o dieta de curatire pe o durata de 3-7 zile, in timpul careia se vor consuma numai sucuri de legume si fructe, produse apicole (miere, propolis, pastura care vor inlocui zaharul), complex vitaminic natural (E, C, B, beta-caroten), unele saruri minerale (Zn, Mg, Se) si ceaiuri medicinale. n casa unui bolnav, inainte de intrare in iarna, trebuie sa se faca o buna aprovizionare cu legume si fructe pentru prepararea sucurilor naturale.

Tratamentele fitoterapeutice

Folosesc ceaiuri si tincturi pentru consum intern, comprese si cataplasme, tincturi si unguente pentru consum extern. Exista retete speciale, diferentiate pentru diferite tipuri de cancer, cu specii vegetale dominante: galbenele la cancerul de stomac, intestine, colon si san; ghimpe pentru cancerul de prostata si testicule; pedicuta si galbenele pentru cancer de ficat; urzica vie pentru rinichi, san si oase; roinita pentru creier; vasc de stejar pentru cancer de prostata, limba, esofag, laringe, pancreas; vasc de mar pentru cancer de san si organe genitale feminine. La aceste specii cu rol dominant se adauga alte plante care contribuie cu rol sinergic important.

Din experienta multor popoare europene a rezultat eficienta unor ceaiuri pentru consum intern folosind plante de trifoi-rosu, tataneasa, tuia, galbenele, coada-calului, rostopasca, salvie, obligeana, urzica vie, dafin etc. Sunt valoroase compresele si cataplasmele cu coada-calului, tataneasa, rostopasca, coada-soricelului, muguri de plop.

Pot fi utilizate tincturi pentru badijonari si unguente pentru rani pe san sau pe piele folosind galbenele, tataneasa, tuia, napraznic, coada-calului, salvie, sanziene, trifoi-rosu.

Nu trebuie sa fie neglijat somnul profund care poate contribui la prevenirea si vindecarea cancerului. S-a stabilit ca in timpul somnului se sintetizeaza un hormon special – melatonina – care actioneaza ca un antioxidant cu rol in pastrarea integritatii moleculei de ADN si in reducerea secretiei de estrogen ce alimenteaza cresterea tumorilor mamare si ovariene.

Related Posts with Thumbnails

June 29, 2008  Tags: ,   Posted in: AFECTIUNI MALIGNE, CANCER