Ceaiuri care combat greaţa, indigestiile şi crampele stomacale

Articol publicat in ziarul Evenimentul din 15.12.2005.

În faţa unei mese îmbelşugate, interesul pentru o friptură, un cîrnăcior proaspăt, o piftie sau o porţie de salată cu multă maioneză este aproape irezistibil, mai ales în aceste zile. Atracţia pentru astfel de preparate nu este datorată numărului calculat de calorii şi nici conţinutului în proteine sau zaharuri ci, în primul rînd, mirosului şi gustului apetisant, atît de mult apreciate de papilele gustative. În urma multor mese de Sărbători, pot să apară greaţa, crampele stomacale, indigestiile şi chiar starea de vomă. După cum ne-a spus dl prof. dr. Constantin Milică, specialist în fitoterapie, la senzaţia de greaţă sau după golirea conţinutului stomacal prin vomă, se recomandă ceaiuri calmante şi uleiuri eterice din plante aromatice, cu proprietăţi antiemetice, care suprimă vomismentele.

Ceaiurile se beau reci, prin înghiţituri rare, de preferat neîndulcite. Sînt indicate infuziile de mărar, pelin alb, lavandă, roiniţă, mentă, busuioc şi cimbrişor, decocturi din lichen de piatră, cerenţel şi flori de muşeţel. Foarte bun este uleiul eteric de mentă (cîteva picături într-o linguriţă cu zahăr). Rezultate deosebite are pulberea din rădăcină uscată de valeriană (din care se ia cîte un vîrf de cuţit, de 3 ori/zi) şi tinctura de valeriană (20 g plantă macerată timp de 8 zile în 100 ml alcool de 70 grade, strecurată şi consumată cîte 15-20 picături într-un pahar cu apă, de 2-3 ori/zi). Alte specii antiemetice: ghinţură, anghinare, cătuşnică, dovleac, iarba mare, lucernă, măghiran, mur, purecariţă, salvie, şovîrv. Foarte util pentru a îndepărta senzaţia de greaţă înainte sau după vomă este un decoct din amestec în părţi egale de mentă, rostopască, frunze de plop negru şi scoarţă de stejar.

Un alt amestec, care şi-a dovedit eficienţa, poate fi preparat sub formă de infuzie din talpa gîştei (20 g), roiniţă şi mentă (cîte 30 g din fiecare) şi flori de tei (20 g). Se beau cîte două căni/zi. În cazul în care persistă senzaţia de vomă, pentru a stimula actul reflex şi a provoca vomismentul (deci numai pentru a provoca voma şi nu pentru a o anula), se poate administra un decoct în amestec din părţi egale de rădăcini uscate şi măcinate de ciuboţica cucului şi săpunariţă (cîte 25 g din fiecare la 250 ml apă). Se beau 1-2 ceaiuri neîndulcite. În caz de indigestii şi crampe stomacale sînt recomandate plante cu acţiuni excitante asupra secreţiei gastro-intestinale, pentru stimularea digestiei devenită anormală. În practica terapeutică naturistă a multor generaţii, pentru combaterea acestor neplăceri digestive s-au utilizat numeroase ceaiuri, simple sau în amestec, din: angelică, busuioc, călin, chimion, cicoare, cimbru, coada calului, coada racului, coada şoricelului, fenicul, gălbenele, ghinţură, hamei, iarbă mare, măghiran, mentă, obligeană, odolean, păpădie, pelin, salvie, sunătoare, tătăneasă, scoarţă de ulm.

Un amestec foarte eficient în caz de indigestie este din frunze de nuc (10 g), mentă (5 g), frunze de dud alb (15 g), teci de fasole (25 g), herba de păpădie (10 g) şi frunze de afin (25 g). O lingură din acest amestec, uscat şi mărunţit, se pune la 250 ml de apă clocotită, se infuzează 15 minute, se strecoară, se îndulceşte cu miere de albine şi se beau 2-3 ceaiuri pe zi. Efectul este carminativ, uşor astringent. Ceaiul poate fi folosit şi în calmarea unor tulburări digestive cronice. În tratarea indigestiei, foarte bun este un preparat din 2 linguriţe pulbere din scoarţă de ulm (ramuri tinere) pusă într-un borcan cu 200 ml apă rece, unde se amestecă energic. Se adaugă 250 ml apă clocotită şi un pahar cu lapte în clocot, obţinîndu-se un terci cald. În amestec se mai pune o linguriţă cu aceeaşi pulbere şi un ou crud, apoi se omogenizează la mixer, după care se fierbe pînă la îngroşare. Se mai adaugă terci de orz germinat, care conţine enzime active cu proprietatea de a converti amidonul în glucoză, maltoză şi dextrine uşor digerabile. După îndulcire cu miere, întreaga cantitate se consumă pe parcursul unei zile.

Un amestec din plante care este bine să nu lipsească din casele oamenilor în perioada Sărbătorilor este din rădăcini de angelică, fructe de chimion, de fenicul, de anason, coriandru şi frunze de roiniţă. Acest ceai combate crampele stomacale.

Related Posts with Thumbnails

December 7, 2008  Tags: , ,   Posted in: Tratamente naturiste