Fructele, legumele si apa, secretele sanatatii pielii

Autor: prof.univ.dr. Constantin MILICÃ

Celulita nu trebuie sa fie considerata drept un moft al femeilor cochete, preocupate de considerente estetice, ci o consecinta a unor tulburari primare in metabolismul organismului, cu urmari nefaste ce pot agrava, treptat, starea generala de sanatate. De asemenea, nu trebuie sa fie legata neconditionat de depasirea greutatii normale a corpului, intrucat exista multe femei slabe care au celulita, atat tinere, cat si in varsta.

Celulita se manifesta printr-o deformare inestetica a pielii, cu edeme si umflaturi ale tesuturilor subcutanate si formarea de conglomerate (micronoduli) cu celule moarte, la inceput dure si apoi moi, care dau pielii aspectul de movilite, asemenea cojilor de portocale (comparatia a fost facuta in Suedia cu 150 de ani in urma). Acest aspect neplacut poate fi ascuns in timpul iernii sub ciorapi mai grosi sau pantaloni, dar vara devine o veritabila obsesie, fiind vizibila sub tinutele mai lejere. Ca aspect nu trebuie sa fie confundata cu vergeturile (dungi alb-roze pe piele), care apar la slabirile bruste, in zona unde au existat grasimi.

La inceput, celulita se localizeaza pe pulpe, coapse si fese dar, treptat, avanseaza spre glezne sau pe brate, umeri, ceafa si abdomen.

Printre factorii favorizanti ai formarii celulitei pot fi mentionati:

- dereglari hormonale si glandulare (exces de foliculina, disfunctii ovariene si ale suprarenalelor);

- alimentatie gresita cu exces de grasimi animale, glucide, conservanti si aditivi alimentari, tutun, cafea, alcool, consum insuficient de legume si fructe, bogate in vitamine;

- stil de viata sedentara, cu stat prelungit in picioare sau pe scaun, fara un minim de miscare si gimnastica;

- stres zilnic si stari nevrotice care provoaca o hipersecretie de hormoni;

- abuz de medicamente chimice (diuretice sau laxative);

- imbatranirea prematura a pielii.

Treptat, pielea devine sensibila si dureroasa la atingere, prezinta pete roz-violacee la nivelul gleznelor si gambelor. Pacienta acuza raceli frecvente, dureri de articulatii, dureri de cap, apatie, somnolenta sau nervozitate. Se atrage atentia ca retentia apoasa cu exces de lichid limfatic hidro-salin si acumularea de toxine in stratul subcutanat indica un plafon ridicat al colesterolului din sange, o deficienta a circulatiei periferice (ateroscleroza coronariana, arterita, trombo-flebita) si o reducere a fluxului sanguin la nivelul rinichilor.

Tratamentele fitoterapeutice

Se bazeaza pe folosirea unor preparate de natura vegetala cu actiune diuretica, depurativa si sudorifica.

In uz intern sunt indicate:

- infuzii din plante luate separat cu frunze uscate de anghinare, frunze de frasin, frunze de coacaz negru, frunze de urzica, herba de cretusca, radacini de papadie si radacini de marar; din aceste infuzii (preparate cu o lingurita la 200 ml apa clocotita) se beau cate doua cani pe zi, timp de 45 zile

- decocturi din plante luate separat cu herba de coada calului (cu efecte diuretice), frunze de vita, frunze de praz, radacini de brusture si cozi de cirese (cate 5-10 grame la 200 ml apa care se fierb 10-15 minute); se beau cate 3 ceaiuri pe zi, de preferat intre mese

- tinctura din frunze de Gingko biloba cu rol de activare a microcirculatiei sanguine si decongestionarea tesuturilor cu exces de toxine si lichide

- infuzie din amestec cu frunze de frasin, coacaz negru si matase de porumb avand efect diuretic

- decoct din amestec cu herba de anghinare, matase de porumb, petale de trandafir si cozi de cirese (in parti egale) din care se beau cate 2-3 cani pe zi

- decoct din amestec cu herba de papadie si coada calului, flori de soc, frunze de mesteacan, coaja de crusin (in parti egale) preparat din o lingura la 250 ml apa; se fierbe 2-3 minute, se infuzeaza acoperit 5-10 minute si se beau 2-3 cani neindulcite pe zi, intre mese, timp de 2-3 luni

- decoct (reteta Raymond Dextreit) cu amestec de 8 plante (in parti egale): frunze de cretusca, herba de papadie, coada calului si grausor, matase de porumb, cozi de cirese si radacini de capsuni si pir; se iau 8 linguri din amestec la 8 pahare cu apa, se fierbe 3 minute, se infuzeaza acoperit 15 minute, se strecoara si se beau cate doua cani pe zi, intre mese

- tinctura din amestec cu herba de papadie, flori de rozmarin si scoarta de crusin (in parti egale), macerate in alcool 40%; se iau cate 25 picaturi dimineata si seara

Cataplasmele si compresele stimuleaza circulatia sanguina

In uz extern sunt indicate comprese, cataplasme, bai si masaje cu ulei sau unguente pe locurile unde exista celulita.

- comprese locale aplicate fierbinti cu infuzie din herba de cretusca si decocturi din frunze de iedera sau de vita, radacini de cretusca sau fructe de castan salbatic, avand rol de stimulare a circulatiei sangelui, protejarea retelei vaselor capilare si refacerea elasticitatii si tonicitatii pielii

- cataplasme calde pe zonele cu celulita cu infuzie de cretusca (50 grame flori la un litru apa clocotita), decoct din frunze de vita de vie, tinctura din frunze de iedera

- bai locale sau generale cu decoct din frunze proaspete de iedera (500 g la 3 litri apa se fierbe timp de 5 minute) sau din herba uscata si maruntita de cretusca (200 g la 3 litri de apa cu fierbere timp de 20 minute; se adauga la apa din cada si se face baia 15-20 minute cu masaj continuu sub apa pe locurile celulitice

- masaje energice dupa iesirea din baie, cu uleiuri de musetel, lemn cainesc, iedera, pin, lamai, mandarine, grepfrut, samburi de caise sau migdale (cate 15 picaturi la o cada de 100 l apa) sau cu otet medicinal cu iedera

- unguente anticelulitice cu iedera, sovarv, cretusca si galbenele, incorporate intr-un substrat lipidic (lanolina, untura), cu proprietati nutritive, revitalizante si antiseptice, favorizand eliminarea pachetelor de grasime

De remarcat eficienta preparatelor din iedera si cretusca in tratamentele externe, cu actiuni de calmare a durerilor, destinderea tegumentelor, reducerea micronodulilor pielii si redarea supletei si elasticitatii zonelor afectate.

Hrana zilnica echilibrata

Celulita impune o dieta echilibrata, strict controlata, bogata in legume si fructe. Din aceasta dieta nu trebuie sa lipseasca tomate, fasole verde, salata, spanac, patrunjel, marar, castraveti, ceapa, praz, telina, supe de varza si varza fiarta. Acestea pot provoca o pierdere din greutate de 2-3 kg in 2 saptamani. Sunt foarte eficace fructele cu glucide sub 10% (cirese, visine, piersice, caise, mere, gutui, lamai, portocale, coacaze, capsuni, fragi, zmeura).

Proteinele necesare organismului se asigura din peste slab, lactate degresate, branzeturi, oua, carne slaba de vita sau pui, soia, nuci, alune neprajite, seminte de cereale integrale, grau germinat etc.

Uleiurile vegetale (din masline, floarea soarelui si dovleac, presate la rece) ajuta la mentinerea elasticitatii pielii, iar acizii grasi din untura de peste contribuie la descompunerea grasimilor saturate care maresc colesterolul si duc la formarea celulitei, in paralel cu complicatiile cardiace, (ateroscleroza, hipertensiune arteriala).

Cel mai simplu procedeu de combatere a celulitei si cu actiune rapida in disparitia edemelor este la indemana fiecarei gospodine folosind cepe taiate marunt care se storc prin tifon curat si se beau cate 3 cesti de zeama pe zi.

Nu consumati bauturi acidulate

Persoanele care vor sa scapa de celulita vor consuma zilnic minim 1,5 litri de apa. Se va evita apa minerala si gazoasa care contine multa sare si favorizeaza retentia apei in tesuturi. De altfel, dieta hipocalorica (1500-1700 calorii pe zi) va fi insotita de un regim hiposodic care scade savoarea alimentelor si reduce pofta de mancare, cu efecte vizibile la femeile cu edeme la picioare.

Se va evita consumul de grasimi animale, carne de porc, pizza, pielea de la gaina si pui, mezeluri, pateuri, prajeli, lactate grase, aluaturi, paste fainoase, glucide rafinate, alcooluri, cafea, bauturi acidulate si dulci. Un sfat binevenit propune sa se renunte la obiceiul de a rontai intre mese uscaturi amidonoase (sticks-uri, saratele, biscuiti).

Este dovedit ca nicotina din tutun blocheaza circulatia sanguina si schimbul de substante la nivel celular, ducand la formarea celulitei.

In fiecare seara se vor face bai, locale sau generale, calde (la 400C), timp de 10-15 minute sau bai alternative (calde-reci la 400-200 C). De 2-3 ori pe saptamana se pot face dusuri sau bai reci pe jumatatea inferioara a corpului timp de cateva secunde. Dupa fiecare baie se face un masaj sau automasaj energic, de jos in sus, pe zonele cu celulita, fie manual, cu manusi aspre, fie cu aparate speciale.

Pentru stimularea irigarii sanguine si netezirea pielii se folosesc intens comprese calde cu sare de mare (bogate in magneziu sau brom), geluri sau creme anticelulitice reducatoare si unguente de termosudatie care provoaca o transpiratie abundenta, elimina apa retinuta in corp si contribuie la arderea stratului adipos.

Articolul a fost publicat in ziarul LUMINA din 04.08.2009.

[sursa imagine]

Related Posts with Thumbnails

February 2, 2011  Tags: , , , , , , , ,   Posted in: Regim sanatos de viata