La ce sunt bune alimentele bogate în magneziu

INTREBAREAngelica D., jud. Mehedinti:
„As dori sa stiu daca in tratamentul constipatiilor cronice este recomandata dieta pe baza de iaurt.“

 * * *

RASPUNS – Prof. Dr. Constantin Milică:
In cazul constipatiei cronice, un regim de crutare prevede, intr-adevar, si consumul de iaurt (pentru restabilirea echilibrului florei intestinale, dereglat prin gastroenterite si tratamente cu antibiotice), dar si de lapte batut, smantana, kefir, zer, galbenus de ou, fainoase cu lapte, cereale integrale, paine neagra sau graham (200-250 g pe zi) cu unt si miere, tarate de grau, orez si ovaz cu lapte, boabe incoltite de grau si secara, zeama de varza murata, margarina, frisca proaspata, ulei de porumb sau de floare-soarelui, marmelada, dulceata, inghetata, vin rosu, citronade.
In general, sunt recomandate alimente bogate in magneziu (peste slab – fiert sau rasol, crustacee, nuci, seminte, fasole uscata) si se renunta la alimentele rafinate, procesate industrial si bogate in grasimi.

Pentru cresterea activitatii digestive se recomanda un amestec din morcov ras (5 linguri), seminte de floarea-soarelui decojite (o lingura), tarate de grau (o lingura), seminte inmuiate de in (o lingurita), ceapa tocata (1/2 lingura) si ulei de masline (doua linguri); cantitatea se consuma integral dimineata, cu 30 minute inainte de micul dejun.
La sugarii constipati se va da, o data pe zi, o fiertura de ovaz, preparata dintr-o lingurita faina de ovaz, fiarta in 150 ml apa.<>

Alte retete:
– miere poliflora (o lingura) si 4 prune uscate se macereaza peste noapte intr-un pahar cu apa rece, iar in dimineata urmatoare se bea zeama si se mananca prunele;
– miere poliflora (1-2 lingurite) se dilueaza cu ceai de busuioc, cimbru si sunatoare (in parti egale), din care se ia o lingurita la o cana de apa si se consuma la 60 minute dupa mesele principale; miere poliflora (100 g pe zi), care se toarna in suc de mere sau de frasin si se bea dupa masa de seara;
– miere de albine (1-2 linguri) se fierbe 3 minute cu un varf de cutit de aloe (frunze uscate) in 250 ml apa si se iau 3 linguri pe zi, inainte de mese; polen (4 lingurite pe zi), din care 2 lingurite dimineata, timp de 3 zile consecutiv, cu reluare la intervale de 3 luni.

Dintre fructe sunt indicate, in primul rand, prunele proaspete, uscate sau in compoturi (cate 10-20 bucati).
Bune actiuni au curele zilnice cu 300-500 g fructe proaspete sau sucuri naturale de caise uscate, piersici, cirese albe, visine, dude, agrise, fragi, mure, capsuni (cate un kilogram timp de 7-10 zile), masline (fructe si ulei), curmale, stafide, banane, smochine fierte in lapte.

Articolul a fost publicat in Ziarul LUMINA (rubrica “Raspundem cititorilor”) din 12.01.2010.

Related Posts with Thumbnails

January 7, 2013  Tags: , ,   Posted in: BOLILE APARATULUI DIGESTIV, Tratamente naturiste