Licopenul blocheaza radicalii liberi

INTREBARE – Dumitrita B., Galati:
„Am citit mai multe articole despre o substanta existenta in pasta si sucul de rosii, numita licopen, care ar avea proprietati benefice pentru organism. As dori sa stiu mai precis cum actioneaza si in ce boli.“

* * *

RASPUNS – Prof. Dr. Constantin Milică:
In pasta si sucul de rosii exista mai multe componente chimice cu proprietati tamaduitoare in diverse afectiuni. In primul rand, trebuie mentionat continutul ridicat in antioxidanti cum sunt pigmentii carotenoizi (licopen sau beta-caroten) si anumite vitamine (C, E, A).

Pasta de tomate rosii este cea mai bogata sursa de licopen, iar cea de tomate galbene este bogata in caroten. Acesti pigmenti au rolul de a anihila radicalii liberi si de a preveni formarea de metaboliti cancerigeni. Astfel, sucul si pasta de rosii blocheaza oxidarile din organism, care predispun corpul la imbolnavire prematura. Prin aceste efecte, pigmentii carotenoizi reduc riscul aparitiei cancerului de prostata si de colon, precum si al altor forme de cancer (esofagian, pulmonar si de limba).

Efectul anticancerigen creste prin consumul zilnic al unei combinatii de salata cu tomate si usturoi.

Sucul de rosii este mult folosit in alimentatie, datorita efectului sau alcalinizant, dat de continutul ridicat in saruri minerale, indeosebi cu potasiu si magneziu. Sucul se poate consuma in stare simpla (2-3 pahare pe zi), eventual amestecat cu suc de telina, realizand o bautura energizanta, reconfortanta si de detoxificare, pentru toate persoanele, indiferent de varsta.

De asemenea, sucul si pasta de tomate protejeaza articulatiile, celulele nervoase si caile circulatorii ale sangelui, cu efecte directe asupra presiunii sangvine ridicate si in cazul unor boli vasculare (ateroscleroza coronariana, tromboza, hipervascozitatea sangelui).

Prin alcalinizarea sangelui, tomatele sunt indicate, de asemenea, in tratamentul bolilor reumatismale, in poliartroze si guta. Atat rosiile proaspete, cat si formele prelucrate sunt eficiente si in prevenirea sau combaterea unor afectiuni digestive (litiaza biliara, intoxicatii, constipatii, enterite, inflamatii ale tractului digestiv).

In cazul lipsei poftei de mancare, stimuleaza sucurile gastrice si secretia pancreatica, cu efecte paralele in anemii, avitaminoze si demineralizari. Avand un potential energetic scazut (17-20 kcal la 100 g fructe proaspete), rosiile sunt indicate in curele de slabire.

Pentru afectiunile externe, au efecte in acnee, intepaturi de insecte si in prevenirea cancerului de piele. Contra acneei se tamponeaza fata cu felii proaspete de tomate sau cu o lotiune speciala formata din: 100 g suc de rosii, 40 ml alcool 90 grade si 1 ml glicerina). Dupa intepaturi de insecte se face o frectie intensa pe zonele afectate cu frunze strivite de tomate.

Articolul a fost publicat in Ziarul LUMINA (rubrica “Raspundem cititorilor”) din 27.01.2010.

Related Posts with Thumbnails

February 22, 2013  Tags: , , , ,   Posted in: PROPRIETATI MEDICINALE ALE PLANTELOR, FRUCTELOR SI LEGUMELOR, Tratamente naturiste