Morcovul, cel mai pretios rezervor de vitamine

Autor: prof.univ.dr. Constantin MILICĂ

Originar din zona mediteraneana, morcovul a fost cultivat inca din vremea romanilor si a galilor, fiind considerat un aliment deosebit de valoros, cu proprietati terapeutice multiple, valabile in combaterea unei game largi de afectiuni.

Sub denumirea stiintifica de Daucus carota L., ssp. sativa Hoffm. (din familia Umbelliferae), morcovul s-a dovedit util atat prin radacinile ingrosate, cat si prin semintele uscate si frunze. Fiind foarte bogata in vitamine, zaharuri si saruri minerale, radacina suculenta de morcov, de culoare galbena-portocalie, a fost utilizata de multe secole in medicina traditionala ca un component energizant, un aliment esential pentru copii, bolnavi, femei gravide si batrani si o sursa exceptionala de antioxidante naturale contra cancerelor.

Continutul biochimic al morcovului este foarte diversificat, ceea ce explica multiplele efecte benefice in hranirea intregului organism si in mentinerea sanatatii.

Radacinile au un continut ridicat de carotenoizi (ce dau culoarea portocalie), in principal beta-caroten, care este transformat de organism in vitamina A, numita vitamina frumusetii, cu efecte directe pentru piele, inima si sistem imunitar.

In afara vitaminei A (120 u. la 100 g), mai exista vitaminele B1, B2, B6, C, E, K, P, PP, ceea ce explica necesitatea unui consum sustinut de radacini in caz de avitaminoze severe. In paralel ofera si o bogatie de saruri minerale, absolut necesare cresterii si sanatatii omului: fier (7%), potasiu, fosfor, calciu, magneziu etc.

Efectele terapeutice sunt datorate si altor compusi organici cum sunt glucidele (6 %), mai ales levuloza si dextroza, pectine, proteine, glicolipide, fosfolipide, steroli, lecitine, acizi grasi (linoleic, palmitic), aminoacizi (asparagina) si daucarina – un puternic vasodilatator la nivel cerebral.

Valoarea energetica a radacinilor este de 30 kcal la 100 g, din care 93% este energie usor resorbita de organism.

Semintele uscate contin un ulei eteric complex (0,4-0,8%) in care predomina sesquiterpenoide in proportii de peste 50-60 % din total.

In cantitati apreciabile exista si compusi monoterpenici oxigenati (geraniol, terpineol, acetat de geranil si de terpinil), precum si hidrocarburi monoterpenice (camfen, felandren, tujen, pinen, limonen).

Frunzele contin acizi organici (cafeic, ferulic), clorofila, fibre vegetale si saruri minerale (fier, aluminiu, zinc, magneziu etc.).

Remediu valoros in bolile digestive si in detoxifiere

Atat pentru organismele bolnave, cat si pentru cele sanatoase, radacina are proprietati antianemice, vitaminizante, mineralizante, tonifiante, energizante, imunostimulatoare de aparare contra infectiilor si stimulatoare in cresterea copiilor.

La nivelul aparatului digestiv are actiuni antidiareice, laxative, purgative, antiseptice, antibiotice, antiputride, antihemoragice, hemostatice, sedative, fluidizante biliar, regeneratoare hepatic, cicatrizante gastric si intestinal, vermifuge si tenifuge.
Pentru aparatul respirator are insusiri expectorante si pectorale.

In circulatia sangelui este hipotensiv, vasodilatator, detoxifiant, depurativ, hipoglicemiant si stimulator al formarii globulelor rosii si a hemoglobinei. La ochi este un neintrecut ameliorator al acuitatii vizuale datorita continutului ridicat de beta-caroten si vitamina A.

In afectiunile dermatice are proprietati antiseptice, astringente, antiinfectioase, cicatrizante la nivelul plagilor externe, emoliente, epitelizante, calmante, rubefiante.

Frunzele uscate de morcov au actiuni aperitive, digestive, stimulente, carminative, emenagoge si galactogoge (stimuleaza lactatia).

Actiuni terapeutice specifice

Cele mai importante actiuni terapeutice se constata in tulburarile de crestere la copii, rahitism, anemie, debilitate, demineralizare, surmenaj, oboseala, astenie, extenuare, convalescenta, nevrism, avitaminoze, scorbut. In aceste actiuni, morcovul, crud sau prelucrat, intareste imunitatea organismului si mareste rezistenta la boli infectioase.

In afectiunile oculare sunt bine cunoscute efectele favorabile ale morcovului datorita continutului in vitamina A, intervenind in caz de insuficienta vizuala, scaderea acuitatii vizuale, cataracta si hemeralopie. Legat de aceasta proprietate importanta este recomandat consumul morcovului in fiecare zi la persoanele care au nevoie de o vedere perfecta (aviatori, marinari, antomobilisti, mecanici de locomotiva), precum si la bolnavii de miopie (indeosebi la copii), fiind un factor excelent in ameliorarea performantelor vizuale.

La nivelul aparatului digestiv, morcovul este un neintrecut „prieten“ al ficatului si al intestinelor printr-o multitudine de actiuni:
– amelioreaza tulburarile gastro-hepatice, ulcerele gastro-duodenale, gastritele hiperacide, hepatita cronica si virala, ciroza, ascita, bila lenesa, insuficienta hepatobiliara si litiaza biliara;
– intervine in hemoragiile gastro-intestinale, infectii intestinale, enterocolite cronice si acute, refacerea echilibrului acido-bazic, reglarea tranzitului intestinal, curatirea mucoasei intestinale (datorita continutului de pectine);
– actioneaza in colite, enterite, constipatii, diaree la sugari si copii, colibaciloza, eliminarea toxinelor si otravurilor din corp, hemoroizi si parazitoze intestinale (tenie, oxiuri)

Morcovul reduce glicemia la bolnavii de diabet

In afectiunile respiratorii intervine in linistirea crizelor de tuse convulsiva, astm bronsic, bronsite cronice, raceala, voce voalata, pneumonie si in cresterea rezistentei fata de bacilul tuberculozei (Koch).

In compozitia sangelui are un rol esential in regenerarea globulelor rosii, marirea procentului de hemoglobina, in curatirea sangelui prin diminuarea colesterolului „rau“ (LDL) fixat pe vasele sangvine (doi morcovi pe zi reduc colesterolul cu 20%). De asemenea, intervine in diminuarea glicemiei din sange la bolnavii de diabet zaharat (se recomanda asocierea morcovului cu telina). Este important si efectul de prevenire si combatere a aterosclerozei coronariene.

In bolile renale si genitale are un rol esential prin eliminarea excesului de acid uric, cu efecte favorabile in insuficienta renala, blocaj renal, artritism, reumatism si guta. De asemenea, protejeaza mucoasele genitale (datorita carotenului).

O actiune de mare importanta consta in combaterea sterilitatii feminine si reglarea dezvoltarii fetusului, cu normalizarea cursului sarcinii.

In afectiunile dermatologice, morcovul este un real protector al pielii, cu efecte de vindecare in rani, plagi, ulceratii, iritatii, arsuri, eczeme, furuncule, ulcere varicoase, crapaturi de calcaie si maini, pecingine, acnee, bube dulci, escare, degeraturi, prurit, pete tegumentare, intepaturi de insecte, cancer de san.

Protejeaza pielea fata de agresiunea radiatiilor ultraviolete si faciliteaza bronzarea uniforma. Previne ridurile si catifeleaza tenul uscat.

La nivelul gurii actioneaza prin vindecarea stomatitelor, aftelor, amigdalelor, carii cu dureri dentare si inflamatii ale gatului.

La persoanele in varsta s-au dovedit efecte clare in prevenirea imbatranirii si epuizarii fizice si nervoase.

De mare perspectiva este actiunea constatata in reducerea imbolnavirilor de cancer (la stomac, intestine, ficat, plamani, vezica urinara, prostata, gura si san).

Articolul a fost publicat in Ziarul LUMINA din 11 februarie 2010.

Sursa imagine: healthmeup.com

Related Posts with Thumbnails

March 22, 2013  Tags: , , , , ,   Posted in: PROPRIETATI MEDICINALE ALE PLANTELOR, FRUCTELOR SI LEGUMELOR, Regim sanatos de viata