Decoctul din podbal alunga febra

INTREBARE – Iulia C., Buzau:
„Am o fetita in varsta de patru ani. La cea mai mica raceala face febra si as dori sa stiu ce preparate din medicina naturista se pot utiliza pentru a reduce febra, fara sa mai recurg la medicamente. Va multumesc.“

* * *

RASPUNS – Prof. Dr. Constantin Milică:

In uz intern se recomanda:

- infuzie fierbinte din flori de soc sau de isop, placut mirositoare (doua lingurite la 200 ml apa clocotita), din care se beau doua ceaiuri pe zi

- infuzie de salvie (o lingura frunze uscate la 250 ml apa clocotita) care se infuzeaza acoperit 5 minute si se beau doua cani pe zi, una dimineata pe stomacul gol si alta seara, inainte de culcare

- infuzie de musetel (5-10 inflorescente la 200 ml apa fiarta) din care se beau trei cani pe zi

- infuzie de unguras (Marrubium) sau de tintaura (Centaurium), preparata dintr-o lingurita planta la 250 ml apa clocotita, care se bea in cursul zilei, repartizata in 4 reprize

- infuzie de pedicuta sau de coada-calului (cate o lingura herba la 250 ml apa in clocot); se infuzeaza 2-5 minute si se beau cate 2-3 cani pe zi

- infuzie din petale uscate de floarea-soarelui (doua lingurite la 250 ml apa in clocot) din care se consuma cate doua cani pe zi

- decoct de podbal (o lingurita rasa de radacini uscate si maruntite la 250 ml apa rece); se macereaza 12 ore, se fierbe doua minute si se consuma 1-2 cesti, in functie de intensitatea febrei

- infuzie din amestec de flori de soc (4,5 parti), flori de tei (doua parti), flori de musetel (1,5 parti), rizomi de pir (o parte) si herba de isop (0,5 parti); din amestec se ia o lingura, care se infuzeaza 4-5 minute in 250 ml apa clocotita, se strecoara, se indulceste si se beau 2-3 ceaiuri calde pe zi, din care unul seara la culcare, avand efect in provocarea transpiratiei abundente, scaderea febrei, prevenirea gripei sau a racelilor, dezinfectarea cailor respiratorii si cresterea rezistentei organismului contra microbilor

- decoct din flori de soc (20 g), flori de tei (20 g), herba de papadie (20 g), frunze de patlagina (15 g), scoarta de salcie (15 g) si conuri de hamei (15 g); din amestec se ia o lingura la 250 ml apa rece, se fierbe 10 minute, se infuzeaza 3-5 minute si se beau 2-3 ceaiuri pe zi

- infuzie din amestec de cretisoara (3 linguri), schinel (3 linguri), coada-soricelului (doua linguri), verbina (doua linguri), frunze de merisor (o lingura); din amestec se ia o lingura la 250 ml apa rece, se fierbe 5 minute, se infuzeaza acoperit 10 minute si se beau 2-3 ceaiuri pe zi

- sirop natural de zmeura din care se ia cate 1 lingura de 2-3 ori pe zi, nediluat cu apa

In uz extern se folosesc comprese din frunze de tarhon macerate in otet, aplicate peste noapte la incheieturile de la maini si glezne, pentru copii si batrani.

Articolul a fost publicat in Ziarul LUMINA (rubrica “Raspundem cititorilor”) din 23 februarie 2010.

Related Posts with Thumbnails

April 22, 2013  Tags: , ,   Posted in: PROPRIETATI MEDICINALE ALE PLANTELOR, FRUCTELOR SI LEGUMELOR, Tratamente naturiste