Consumati zilnic iaurt, daca suferiti de candidoza

INTREBARE – Claudia S., jud. Constanta:
„As dori sa stiu cateva metode de tratament naturist contra candidozei bucale. Va multumesc.“

* * *

RASPUNS – Prof. Dr. Constantin Milică:

In candidoza bucala se recomanda urmatoarele preparate din medicina naturista:
– infuzie cu muguri de plop negru (o lingurita la 250 ml apa clocotita) din care se beau 2-3 cani pe zi sau se face gargara
– gargara de doua ori pe zi cu infuzie de salvie (doua lingurite frunze uscate la 100 ml apa clocotita cu infuzare 15-20 minute)
– tinctura concentrata de Echinacea (20 grame la 100 ml alcool 450) din care se iau cate 15 picaturi in putina apa, de 3 ori pe zi, avand rol de stimulare a sistemului imunitar
– decoct concentrat din radacini de sapunarita (10-15 grame la 250 ml apa) care se fierbe 15 minute si se foloseste pentru gargarisme
– decoct de scumpie (Cotinus coggygria) preparat din 15 g herba la 250 ml apa care se fierbe 10 minute si se foloseste in gargarisme

Reteta autorului: galbenele, salvie, sanziene, lavanda, menta, coada-soricelului, trifoi rosu, fenicul. Se prepara o infuzie din amestec (doua lingurite la 250 ml apa clocotita) cu care se face gargara intensa de 3 ori, iar restul de ceai se bea prin inghitituri rare.

Apiterapia propune o gargara a gurii si tamponarea limbii, de 3 ori pe zi, cu tinctura de propolis (30%) adaugand galbenele, aloe, patlagina si scoarta de stejar in raport de 1:2.

Dupa ce s-a constatat prezenta ciupercii Candida albicans, regimul alimentar va consta dintr-o suplimentare a consumului zilnic de iaurt si lapte batut (fara zahar), care vor mentine flora intestinala in compozitie normala.

Se stie ca fermentii activi din specia Lactobacillus acidophillus, existenti in iaurt, previn inmultirea in exces a ciupercii Candida, restabilind echilibrul corect al microflorei utile.

Printre alimente se vor consuma ceva mai multe produse bogate in caroten, flavonoizi, acid folic, acizi grasi esentiali, vitaminele A, B, C, E si saruri minerale cu fier, magneziu, zinc si seleniu. Se vor suplimenta cantitatile de legume cu frunze verzi, morcov si, mai ales, usturoi (cate 1-2 catei de 2-3 ori pe zi), zdrobiti sau tocati in salate proaspete cu ulei de masline sau pusi in supe si ciorbe dupa fierbere.

Se recomanda si o cura de 2-3 zile cu sucuri de fructe si legume.

Articolul a fost publicat in Ziarul LUMINA (rubrica “Raspundem cititorilor”) din 05 martie 2010.

Related Posts with Thumbnails

May 15, 2013  Tags: , , ,   Posted in: BOLILE DERMATOLOGICE, PROPRIETATI MEDICINALE ALE PLANTELOR, FRUCTELOR SI LEGUMELOR