Lactatele, obligatorii in alimentatia bolnavilor de ciroza hepatica

INTREBARE – Alexandru S., Mizil:
„Ce regim alimentar se recomanda in cazul cirozei hepatice?“

* * *

RASPUNS – Prof. Dr. Constantin Milică:
Tinand seama de consecintele nefaste ale alterarii functiilor ficatului, este necesara aplicarea unei terapii energice, bine controlata, in care alimentatia dietetica ocupa un loc deosebit de important, mai ales ca bolnavul manifesta o lipsa acuta a poftei de mancare. Se va tine seama de formele clinice ale cirozei si de complicatiile aparute. In crizele de ciroza hepatica se incepe cu cateva zile de repaus obligatoriu la pat si regim de protectie cu lichide. Se continua cu un regim alimentar complet (circa 45 cal/kg corp pe zi), bogat in proteine si vitamine. Necesarul proteic este recomandat sub forma de lapte, produse lactate si cereale, mai ales seminte germinate de orz si grau, tinand seama ca bolnavul metabolizeaza foarte greu proteinele animale. Necesarul de lipide se preia din produsele lactate, margarina, untdelemn si putin unt. Glucidele vor acoperi consumurile energetice prin cantitatea de 300-400 g/zi. Nu se va neglija necesarul de vitamine, atat hidrosolubile, cat si liposolubile, precum si sarurile minerale, care maresc vitalitatea organismului si regleaza metabolizarea alimentelor consumate.

In ciroza hepatica compensata sunt recomandate alimente cu efect de stimulare a functiei hepatice:
– fructe: agrise, cirese, visine, fragi, gutui, pepeni verzi, prune, struguri (1-2 kg/zi), ienupar (10-15 fructe proaspete zilnic) si o cura de lamai proaspete, indulcite cu miere de albine
– legume: fasole pastai, tomate, ardei, dovlecei, morcov, vinete, spanac, salata, varza cruda si ridichi
– sucuri din legume proaspete: morcov, sfecla rosie, varza, ridichi negre, castraveti, precum si suc din orz verde (cate o jumatate de pahar dimineata si seara)

Cura de fructe, legume si sucuri va dura minimum doua luni. Alte alimente admise pentru consum sunt: carnea slaba de vita, vitel sau pasare, rasol din peste alb, branza proaspata de vaci, urda dulce, cas dulce, iaurt, smantana proaspata, albus de ou, untdelemn, paine alba veche de o zi, paste fainoase rafinate, budinci, compoturi si condimente aromate (cimbru, marar, patrunjel, leustean, dafin), care au rolul de a stimula apetitul si de a compensa lipsa de gust a dietei hiposodate. Alimentatia zilnica va fi fractionata in 5-6 mese, fiecare in volum redus pentru a evita efortul de digestie la care ar fi supus ficatul si pancreasul. Lista alimentelor interzise incepe cu bauturile alcoolice, grasimile animale incinse, mezeluri, afumaturi, conserve, prajeli, sosuri grase, maruntaie, oua, branzeturi grase si fermentate, leguminoase uscate, dulciuri concentrate, paine alba proaspata si sarata, cozonac, condimente iritante, nuci, alune, migdale, cacao, ciocolata.

Articolul a fost publicat in Ziarul LUMINA (rubrica “Raspundem cititorilor”) din 06 martie 2010.

Related Posts with Thumbnails

May 17, 2013  Tags: , , , , ,   Posted in: BOLILE APARATULUI DIGESTIV