Decoctul din radacina de telina vindeca tusea rebela

INTREBARE – Tamara C., Suceava:
„As dori sa stiu in ce afectiuni sunt indicate radacina de telina si sucul obtinut din aceasta. Va multumesc.“

* * *

RASPUNS – Prof. Dr. Constantin Milică:

Sucul se obtine din radacina rasa sau prin taiere in felii subtiri sau cuburi care se pun in mixer 2-5 minute. Se beau zilnic 50-100 ml suc, fractionat in 3 reprize, intr-o cura de 15-20 de zile, avand efecte in convalescenta, astenie, surmenaj, nervozitate, febra, reumatism, guta, tuse, catar bronsic, obezitate, drenor pulmonar si hepatic si remineralizant. Extern se aplica sub forma de comprese pe plagi, ulcere, cancer de piele, afectiuni oftalmice si in gargare contra ulceratiilor din gura.

Sucul din radacini este un excelent depurativ, cu rol in eliminarea toxinelor din corp la persoanele care lucreaza intr-un mediu poluat, la cei care consuma multa carne, aditivi alimentari sintetici, tutun si medicamente de sinteza (se iau 10-15 linguri pe zi, in cure de 2-3 saptamani). Se recomanda ca sucul de radacina sa se administreze diluat cu suc de morcov (o parte telina si 3 parti morcov), obtinand o bautura cu gust placut, usor asimilabila si cu efect terapeutic sporit. Dupa caz se poate amesteca sucul din radacini cu suc de frunze de telina pentru a fi folosit sub forma de comprese tinute 30-60 minute pe zone cu degeraturi, cancer tegumentar sau inflamatii oculare.

In functie de preferinte, sucul din radacini se poate combina cu:
– miere de albine, smantana si iaurt
– suc de tomate si suc de lamaie
– suc de mere si suc de sfecla rosie (sau iaurt)
– suc de castraveti si suc de varza

De asemenea, decoctul din radacini rase (30 g fierte in 1 litru apa timp de 10-15 minute), cate o ceasca inainte de mese, are efect stimulator general, nervos, cu actiuni in tuse rebela, raguseala, stari febrile, afectiuni cardiace, retentie urinara, litiaza renala, digestie lenta, balonari, obezitate, helmintiaza, reumatism si guta. Decoct concentrat din radacina tocata (250-500 g la 2 litri apa), care se fierbe 30 de minute, se foloseste, la o baie calda, timp de 10-15 minute, contra degeraturilor la picioare sau sub forma de comprese pe plagi, ulceratii, cancer de piele. Decoctul poate fi folosit de mai multe ori prin reincalzire.

Efecte bune are si vinul tonic din radacini taiate marunt, intr-un litru de vin alb, cu adaos de 100 g miere de albine; se macereaza timp de doua zile pana se obtine o bautura parfumata, cu aroma discreta de ananas, din care se consuma cate 2-3 paharele pe zi, cu 30 de minute inainte de mese, avand efecte diuretice, afrodisiace si tonice. Siropul din radacini de telina, in amestec cu radacini de la alte specii (patrunjel, sparanghel, fenicul si ilex), luate in proportii egale (cate 125 g), se infuzeaza in 2,5 litri apa clocotita timp de 10 minute, se adauga 3.750 g sirop de zahar, dupa care se fierbe pana la consistenta siropului. Se consuma cate 3-5 linguri pe zi, avand rol diuretic in albuminurie cronica, litiaza renala si febra intermitenta sau ca gargarism in ulceratii ale gurii si gatului.

Articolul a fost publicat in Ziarul LUMINA (rubrica “Raspundem cititorilor”) din 08 martie 2010.

Related Posts with Thumbnails

May 27, 2013  Tags: , , ,   Posted in: PROPRIETATI MEDICINALE ALE PLANTELOR, FRUCTELOR SI LEGUMELOR