Consumati sucuri nefermentate si legume fierte, daca aveti probleme cu ficatul

INTREBARE – Catalin I., jud. Dambovita:
„As dori sa stiu ce regim alimentar recomanda prof. Constantin Milică pentru afectiunile ficatului. Va multumesc!“

* * *

RASPUNS – Prof. Dr. Constantin Milică:
Starea de sanatate a ficatului are legatura stransa cu alimentatia diferentiata in functie de bolnav si de tipul afectiunii maladive, cu diferite grade de evolutie. Bolnavul nu are pofta de mancare si de aceea regimul alimentar are scopul refacerii complete a functiilor ficatului lezat. Dimineata, pe stomacul gol, se ia o lingurita cu ulei de masline si o felie de lamaie.

Alimentatia admisa:
Pentru principalele mese din zi se poate consuma o mare diversitate de produse alimentare fara a afecta starea ficatului lezat de diferite boli:
– salate si sucuri dietetice de legume: morcov, sfecla rosie, telina, patrunjel (radacini si frunze), marar, spanac, loboda, lactuca, tomate, castraveti, ardei gras, cartofi fierti
– rasol din carne slaba de vita, pasare si peste (pastrav, stiuca, biban, salau, lin, cod)
– supa cu „zdrente” de ou, legume verzi fierte (fasole pastai, mazare), ochiuri romanesti, oua moi, taitei, mamaliga
– produse lactate (lapte dulce, iaurt, branza de vaci, cas dulce, urda, telemea), margarina, untdelemn crud, otet de mere, miere de albine
– budinci, papanasi si mai putin dulceata, serbet, sufleuri si compoturi
– fructe proaspete si sucuri nefermentate din mere, pere, lamai, portocale, cirese, visine, piersice, caise, prune, gutui, struguri, capsuni, coacaze negre, fragi, agrise, afine, pepeni verzi care asigura aportul vitaminic necesar, maresc rezerva de glicogen a ficatului si imbunatatesc functia de detoxifiere; prin continutul ridicat de Mg stimuleaza secretia si evacuarea bilei in duoden

Dupa fiecare masa este bine sa se ia cate o lingurita de bitter suedez.

Alimentatia interzisa:
Este destul de daunatoare, iar organismul resimte imediat greselile facute prin dureri in zona abdominala. Se exclud din hrana zilnica:
– grasimi animale, slanina, tocaturi, mezeluri, afumaturi, pastrama, maruntaie, viscere, creier, carne de porc, oaie, rata, gasca, vanat si peste gras (afumat sau conservat)
– sosuri cu rantasi, prajeli, conserve din carne, sardele, icre, unt sarat, muraturi, condimente iuti, mustar
– alcooluri tari, cafea, cacao, ciocolata, inghetata, coca-cola, dulciuri, fructe conservate sau uscate (alune, nuci, migdale)

Articolul a fost publicat in Ziarul LUMINA (rubrica “Raspundem cititorilor”) din 12 martie 2010.

Related Posts with Thumbnails

June 3, 2013  Tags: , , ,   Posted in: BOLILE APARATULUI DIGESTIV