Ceapa si usturoiul fluidifica sangele bolnavilor de arterita

INTREBARE – Violeta D., Bucuresti:
„Ce alimente au voie sa consume bolnavii care sufera de arterita?“

* * *

RASPUNS – Prof. Dr. Constantin Milică:
In cazul acestor persoane, se suprima consumul alimentelor care incarca organismul si solicita un efort de prelucrare, matabolizare si eliminare: carne de porc, rata si gasca, preparate din carne, grasimi animale, mezeluri, conserve, galbenus de ou (bogat in colesterol), prajeli, sare, cafea, ciocolata, alcooluri tari si, mai ales, tutun. O zi pe saptamana se impune un repaus alimentar absolut, consumand numai lichide sub forma de ceaiuri si sucuri de radacinoase (morcov, telina, sfecla rosie, pastarnac, patrunjel) si din fructe proaspete (lamai, portocale, grepfrut, mere rosii) care contin cantitati mari de vitamina C.

In celelalte zile se recomanda carne de pasare (150-200 g), peste alb, lapte degresat, iaurt, ulei vegetal fara colesterol sau presat la rece, paine integrala sau graham, germeni de grau, miere de albine in putin otet de mere, o lingura de lactat de calciu si un adaos zilnic de vitamina E (de 3 ori pe zi inainte de mese).

O atentie deosebita se acorda consumului zilnic de legume proaspete, mai ales tomate bine coapte, intrucat licopenul, un compus carotenoidic, are proprietati antioxidante asupra arterelor. Ceapa si usturoiul (3-5 catei pe zi) fluidifica sangele, determina dilatarea arterelor si impiedica formarea de cheaguri. De asemenea se recomanda o cura de 10-14 zile cu drojdie de bere preparata din 4 linguri drojdie in 500 ml lapte, apa, suc de rosii sau de lamaie; dupa amestecare se tine in frigider si se consuma intreaga cantitate in 3 reprize pe zi. Regimul alimentar propus asigura organismului o cantitate suficienta de vitamine (A, B, C, E, PP), mai ales prin consumul sucurilor de legume si fructe, cu adaos de 50-100 g germeni de grau si 2-3 lingurite de drojdie de bere uscata.

Regimul de viata prevede urmatoarele recomandari:
– evitarea statului prelungit in picioare si chiar in pozitie sezand pe scaun „picior peste picior“, fara un suport pentru ridicarea picioarelor
– evitarea mersului pe jos pe distante mari, mai ales pe terenuri in panta sau cu denivelari mari, fiind preferat un mers in ritm constant (o ora pe zi), pe distante crescande, pe terenuri plane, care sa alterneze cu repausul la pat
– evitarea factorilor favorizanti ai bolii: frig, umezeala, caldura excesiva, traumatisme locale, infectii virotice si interzicerea categorica a consumului de tutun si a profesiilor nocive

Articolul a fost publicat in Ziarul LUMINA (rubrica “Raspundem cititorilor”) din 13 martie 2010.

Related Posts with Thumbnails

June 7, 2013  Tags: , ,   Posted in: AFECTIUNI CARDIOVASCULARE, PROPRIETATI MEDICINALE ALE PLANTELOR, FRUCTELOR SI LEGUMELOR