Cum ne alimentam pentru a combate astenia

Autor: prof.univ.dr. Constantin MILICĂ

Asa cum va promiteam in rubrica de saptamana trecuta, astazi va prezentam modul de alimentatie recomandat pentru prevenirea si atenuarea simptomelor neplacute ale asteniei. Persoanele anemice si cu surmenaj intelectual si fizic vor trebui sa acorde o atentie deosebita unei alimentatii complete cu vitamine naturale si minerale, preluate din legume si fructe proaspete. Aceste alimente vor contracara carentele frecvente in vitaminele B, C, D si E si vor completa necesarul metabolic de minerale, acizi grasi (linolenic) si unii aminoacizi esentiali care participa la sinteza proteinelor din organism.

Se vor consuma:
– salate de cruditati (urzici, spanac, creson, patrunjel, morcov, tomate, telina, ridichi negre, gulie, varza, ceapa, usturoi, frunze de papadie)
– sucuri de legume (urzici, spanac, sfecla rosie, telina – frunze, patrunjel, tomate, cicoare – radacini), cu excelente proprietati vitaminizante si mineralizante
– fructe proaspete (200-500 g pe zi) luate in fiecare dimineata, mai ales lamai, portocale, grepfruturi, banane, mere, pere, caise, struguri, macese, afine, coacaze negre, fragi, catina alba, nuci, arahide, alune, migdale dulci, smochine
– sucuri de fructe (mere, pere, prune, caise, agrise, coacaze negre si rosii, lamai, portocale)

O reteta combinata cu sucuri de legume si fructe, cu proprietati tonice, vitaminice si racoritoare se prepara din 2-3 morcovi, o lamaie, o portocala, 3-4 mere, 10 g drojdie de bere si o lingura miere de albine care se consuma in cursul zilei. Efecte deosebit de bune are si vinul tonic obtinut din amestecul de siropuri din afine, coacaze negre si catina alba la care se adauga tinctura de gentiana in 500 ml vin rosu.

In lipsa fructelor care se coc vara si toamna este foarte sanatos preparatul facut in casa, cu suc din trei portocale, trei lamai, pasta din trei banane, amestecate cu 200 ml lapte dulce si 100 ml iaurt; dupa omogenizare se consuma ca un excelent energizant pentru zilele obositoare.

Consumul sistematic de legume si fructe in lunile de primavara are evidente efecte vitalizante, remineralizante, energizante, nutritive, racoritoare si stimulente ale sistemului nervos. Actiunile benefice se constata imediat la persoane cu surmenaj fizic si psihic, epuizare, oboseala, depresie psihica, nervozitate si insomnii.

Convinsi ca alimentatia este sursa principala a energiei, va fi absolut necesar sa se tina seama de natura alimentelor si de repartizarea acestora in cursul zilei. Hidratii de carbon (paine, cereale, cartofi, paste fainoase) sunt descompusi pana la glucoza, participand la procesele metabolice generatoare de energie. Un mic dejun echilibrat energizeaza corpul de-a lungul intregii dimineti. Un pranz bogat in proteine asigura energia lucrativa a muschilor, iar o cina saraca in grasimi pregateste organismul pentru un somn odihnitor.

In alimentatia contra asteniei se poate creste consumul de lactate (lapte, iaurt), grau germinat, seminte de dovleac, in si susan, paine integrala, cereale, ulei vegetal, supe din fulgi de ovaz, indulcite cu miere de albine si boabe de ienupar, amestecate cu polen si propolis.

Drojdia de bere, luata zilnic cate o lingurita, in putina miere, este foarte bogata in vitamine din complexul B si ajuta la redobandirea capacitatii fizice si psihice.

Regimul de viata
Pentru indepartarea asteniei este absolut necesat ca, la inceputul primaverii, sa se urmareasca arderea grasimilor, acumulate in exces in cursul iernii si redarea fermitatii muschilor, oaselor si pielii. In aces scop sunt indicate exercitiile fizice facute zilnic, incluzand miscari de gimnastica respiratorie, dimineata cu fereastra deschisa, deplasari in aer liber, mersul pe bicicleta sau descult prin iarba cu roua, activitati sportive usoare. Nu vor fi neglijate muncile fizice cu responsabilitati personale (lucrari intr-o gradina de legume sau in livada de pomi, intretinerea florilor in sera, camp sau balcon, cresterea pasarilor de curte si a animalelor mici (iepuri, miei, vitei).

In timpul liber se vor evita vizionari de filme TV, cu actiuni tensionate sau cu brutalitati care vor fi inlocuite cu lecturi usoare si discutii placute purtate cu prieteni adevarati. Aceste preocupari vor avea efecte de relaxare, buna dispozitie si odihnirea sistemului nervos.

Programul activitatii zilnice va fi atent controlat, prin respectarea orelor de munca, odihna si somn (in incaperi bine aerisite) si mese la ore fixe.

Articolul a fost publicat in Ziarul LUMINA din 16 martie 2010.

Related Posts with Thumbnails

June 12, 2013  Tags: , , ,   Posted in: AFECTIUNILE SISTEMULUI NERVOS