Consumul exagerat de cartofi si de lactate duce la formarea de pietre la rinichi

INTREBARE – Clara S., jud. Constanta:
„As dori sa stiu, daca se poate, de ce se formeaza pietrele la rinichi. Va multumesc!“

* * *

RASPUNS – Prof. Dr. Constantin Milică:
Pietrele la rinichi sau calculii renali se formeaza în urma reactiilor cu calciu a trei tipuri de acizi: oxalic, uric si fosfatic, rezultand oxalati, urati si fosfati. Marimea, forma si consistenta calculilor sunt variabile, în functie de compozitia chimica si de durata de formare. Cei mai frecventi (în proportie de 70%) sunt calculii oxalici (oxalati de calciu), de culoare cenusie, foarte durerosi, datorita formelor aciculare sau colturoase, care provoaca leziuni si infectii pe caile urinare. Calculii uratici (urati de calciu) sunt rotunjiti, netezi, duri, de culoare galben-bruni si pot fi eliminati mult mai usor. Calculii fosfatici (fosfati de calciu) sunt moi, sfaramiciosi si albiciosi la culoare.

Factorii care favorizeaza formarea pietrelor la rinichi sunt:
– deplasarea rinichilor, provocata de eforturi fizice, calarie sau calatorii cu vehicule care produc trepidatii (caruta, motocicleta sau bicicleta), declansand colica renala
– alimentatie neadecvata mecanismelor proprii de metabolizare (mese copioase cu consum exagerat de carnuri, lactate, cafea, cacao, ciocolata, ceai negru, ape minerale bogate în saruri, toate acestea pot mari concentratia în substante cristalizabile din urina)
– reactii fizico-chimice care favorizeaza cristalizarea (oligurie, boli metabolice, diabet, obezitate, guta, leucemie mieloida, pH-ul urinar, tratamente cu sulfamide si staza urinara), precum si lipsa unor coloizi protectori care ar bloca procesul de cristalizare
– obstacole în eliminarea normala a urinii (adenom de prostata, steatoza uretrala, infectie urinara, sarcina la femei, paraplegie cu imobilizare la pat)
– traumatisme cu leziuni pe caile excretoare renale, inflamatii si infectii locale si formarea de cheaguri de sange în jurul carora se depun sarurile urinare
– afectiuni invalidante care duc la imobilizare la pat în cazul persoanelor paraplegice, suferinzii care poarta sonda uretrala si uneori la femei gravide
– compozitia apei de baut cu exces de saruri minerale
– consumul exagerat de cartofi, cacao, cafea, ceai negru si alte dulciuri (favorizeaza precipitarea acidului oxalic), excesul de carne, lapte si derivate lactate (favorizeaza precipitarea uratilor, fosfatilor si carbonatilor), administrarea excesiva de vitamina D si deficit de vitamina A
– deshidratarea excesiva produsa de clima foarte calda, transpiratie abundenta, scaune diareice sau varsaturi prelungite
– predispozitia ereditara si malformatii congenitale

Articolul a fost publicat in Ziarul LUMINA (rubrica “Raspundem cititorilor”) din 8 aprilie 2010.

Related Posts with Thumbnails

August 7, 2013  Tags: , , , ,   Posted in: AFECTIUNI GENITALE SI RENALE