Sucul de mere are actiuni benefice in ulcerele gastrice

INTREBARE – Clemansa A., jud. Constanta:
„Sub ce forme poate fi utilizat marul in terapia medicala?“

* * *

RASPUNS – Prof. Dr. Constantin Milică:
O sistematizare a multiplelor actiuni terapeutice releva marea diversitate a efectelor, directe si indirecte, ale diverselor preparate din mar in prevenirea si combaterea multor afectiuni:
fructe proaspete, cu consum de 500-1.000 g pe zi, repartizate in cinci portii, prin cure de durata, cu rol in gripe prelungite, catar pulmonar, raceli, tuse, amigdalite, reumatism, guta, litiaza urica, insomnii, diaree la copii, astenie si anemie
fructele rase, consumate cate doua-trei pe zi sau amestecate cu nuci, branza de vaci si miere de albine, au efecte in litiaze (biliara si renala) si astenie; dupa o cura de 48 de ore se mananca pesmeti, paine prajita si branza de vaci
mere coapte (cate doua-trei pe zi) pentru stimularea activitatii creierului prin cresterea continutului de fosfor
mere coapte si umplute cu unt (margarina), zahar si scortisoara, se servesc calde, avand efecte in tratarea diabetului infantil, a constipatiei si a intestinelor lenese
decoct din fructe proaspete (doua-trei mere necuratate si taiate felii) sau din fructe uscate, bine maruntite (cinci linguri fierte 10 minute intr-un litru de apa), din care se beau 3-4 cani pe zi, cu efecte in afectiuni intestinale, reglarea digestiei, bronsite, reumatism, fluidizarea sangelui si stimularea functiei creierului
infuzie sau macerat din coji uscate de mere (10 linguri coji la 1,5 litri apa rece); se lasa acoperit timp de 12 ore si se beau trei cani pe zi, cu efecte in reumatism, guta, oligurie, catar bronsic, tuse, raceli, amigdalite;
suc de mere, consumat in doze de 50 ml de doua-trei ori pe zi, in cure de primavara si toamna sau timp de doua saptamani consecutive, cu actiuni benefice in gastrite, ulcere gastrice, enterocolite, dizenterie, diaree infantila, astenie, anemie si insuficienta renala
sirop din suc de mere amestecat, in parti egale, cu zahar; se fierbe la foc domol, pana se ajunge la consistenta siropoasa si se consuma cate doua linguri inainte de fiecare masa, pentru a combate afectiunile respiratorii si litiazele (biliare si renale)
orezul fiert cu mere curatate, consumat zilnic cate 250-300 g pentru a preveni infarctul miocardic si alte afectiuni cardiovasculare

Articolul a fost publicat in Ziarul LUMINA (rubrica “Raspundem cititorilor”) din 24 aprilie 2010.

Sursa imagine: howtolearn.com

Related Posts with Thumbnails

August 28, 2013  Tags: ,   Posted in: PROPRIETATI MEDICINALE ALE PLANTELOR, FRUCTELOR SI LEGUMELOR