Sucul din radacini de telina, un detoxifiant de exceptie al organismului

INTREBARE – Carmen A., Buzau:
“In ce afectiuni sunt recomandate preparatele pe baza de radacina de telina?”

* * *

RASPUNS – Prof. Dr. Constantin Milică:
Sucul de telina se obtine din radacina rasa sau prin taiere in felii subtiri sau cuburi, care se pun in mixer 2-5 minute. Se beau zilnic 50-100 ml suc, fractionat in trei reprize, intr-o cura de 15-20 de zile, avand efecte in convalescenta, astenie, surmenaj, nervozitate, febra, reumatism, guta, tuse, catar bronsic, obezitate, ca drenor pulmonar si hepatic si remineralizant. Extern, se aplica sub forma de comprese pe plagi, ulcere, cancer de piele, afectiuni oftalmice si in gargare contra ulceratiilor din gura.

Sucul din radacini este un excelent depurativ, cu rol in eliminarea toxinelor din corp la persoanele care lucreaza intr-un mediu poluat, la cei care consuma multa carne, aditivi alimentari sintetici, tutun si medicamente de sinteza (se iau 10-15 linguri pe zi, in cure de 2-3 saptamani).

Se recomanda ca sucul de radacina sa se administreze diluat cu suc de morcov (o parte telina si trei parti morcov), obtinand o bautura cu gust placut, usor asimilabila si cu efect terapeutic sporit. Dupa caz, se poate amesteca sucul din radacini cu suc de frunze de telina, pentru a fi folosit sub forma de comprese tinute 30-60 minute pe zone cu degeraturi, cancer tegumentar sau inflamatii oculare.

Decoctul din rizomi si radacini rase (30 g fierte intr-un litru de apa, timp de 10-15 minute) se bea cate o ceasca, inainte de mese, avand efect stimulator general, cu actiuni in tuse rebela, raguseala, stari febrile, afectiuni cardiace, retentie urinara, litiaza renala, digestie lenta, balonari, obezitate, helmintiaza, reumatism si guta.

Decoct concentrat din radacina tocata (250-500 g la doi litri apa), care se fierbe 30 de minute si se foloseste la o baie calda, timp de 10-15 minute, contra degeraturilor la picioare sau sub forma de comprese pe plagi, ulceratii, cancer de piele. Decoctul poate fi folosit de mai multe ori prin reincalzire.

Vin tonic din radacini taiate marunt intr-un litru de vin alb, cu adaos de 100 g miere de albine; se macereaza timp de doua zile, pana se obtine o bautura parfumata, cu aroma discreta de ananas, din care se consuma cate doua-trei paharele pe zi, cu 30 de minute inainte de mese, avand efecte diuretice si tonice.

Sirop din radacini de telina in amestec cu radacini de la alte specii (patrunjel, sparanghel, fenicul si ilex), luate in proportii egale (cate 125 g), care se infuzeaza in 2,5 litri apa clocotita timp de 10 minute; se adauga 3.750 ml sirop de zahar, dupa care se fierbe pana la consistenta siropului; se consuma cate 3-5 linguri pe zi, avand rol diuretic in albuminurie cronica, litiaza renala si febra intermitenta sau ca gargarism in ulceratii ale gurii si gatului.

Articolul a fost publicat in Ziarul LUMINA (rubrica “Raspundem cititorilor”) din 28 aprilie 2010.

Related Posts with Thumbnails

September 3, 2013  Tags: , , , , , ,   Posted in: PROPRIETATI MEDICINALE ALE PLANTELOR, FRUCTELOR SI LEGUMELOR