Daca suferiti de astm, tratati-va cu decoct din seminte de in

INTREBARE – Valeria D., Campulung
“Ce tratamentele fitoterapeutice sunt bune contra astmului?”

* * *

RASPUNS – Prof. Dr. Constantin Milică:
Tratamentele naturiste se fac atat pentru crizele spontane, cat si pentru vindecari de fond. Sunt eficiente plantele medicinale cu proprietati antiseptice, expectorante, antialergice, vasodilatatoare si sedative la nivelul musculaturii bronhiilor. Aceste tratamente vor asigura cresterea rezistentei organismului, suprimarea crizelor astmatice prin dilatarea bronhiilor, fluidificarea secretiilor cu expectoratie si vasodilatatia coronariana, care scade presiunea sangelui si creeaza un echilibru in organism.

In functie de continutul in principii active si de efectele exercitate, au mare eficienta multe infuzii sau decocturi din specii de plante, luate separat, pentru a tatona toleranta individuala.

Pentru uz intern se prepara separat:
infuzii din flori (de musetel, soc, lumanarica, petale de trandafir sau de mac rosu, coada soricelului, galbenele, lavanda), frunze (de podbal, patlagina), muguri (de mesteacan, plop negru si alun), herba (de cimbrisor, busuioc, rozmarin, isop, ventrilica, schinduf, unguras, talpa gastei, sovarv, ciubotica-cucului, trei-frati-patati, scai-vanat) si fructe (de anason si fenicul) din care se beau cate doua-trei cani pe zi pentru actiuni antiseptice, antitusive, antispastice, antibiotice, antiinflamatoare si calmante
decoct din radacini (de angelica, valeriana, iarba mare) din 3-4 linguri care se fierb in 250 ml apa si se beau cate 3-4 linguri pe zi
decoct din fructe de fenicul (2 linguri fierte in 250 ml lapte) cu efecte antibronsitice, expectorante si antiseptice
decoct din usturoi (25 g fierte in 200 ml apa timp de 15 minute) din care se bea o cana pe zi
decoct din seminte de in (125 g fierte in 400 ml apa; se adauga zeama de la trei lamai, 400 g miere, se lasa la macerat 2-3 zile si se consuma cate o lingurita inainte de mese
macerat in alcool 400 din nalba mare, sapunarita, cimbrisor, cimbru, podbal, talpa gastei, unguras si usturoi (se consuma cate 20-50 de picaturi de 3 ori pe zi, intre mese, timp de doua luni pe trimestru
tinctura din radacina de valeriana sau angelica (20 g in 100 ml alcool 40 grade, macerat 8 zile, din care se iau 10-20 picaturi de doua-trei ori pe zi)
vin de sunatoare, hamei si hrean ras (30 g amestec macerat intr-un litru vin alb timp de 10 zile) si se beau trei linguri pe zi
sirop din frunze de nuc si bulbi de ceapa rosie

Reteta autorului: frunze (de podbal, patlagina, salvie), flori (de coada-soricelului, paducel), herba (de isop, cimbrisor, talpa gastei) si fructe (de fenicul si in). Se prepara un decoct (o lingura la 250 ml apa, se fierbe doua-trei minute, se infuzeaza acoperit 10 minute si se beau doua-trei ceaiuri pe zi intr-o cura de durata).

Articolul a fost publicat in Ziarul LUMINA (rubrica “Raspundem cititorilor”) din 7 mai 2010.

Related Posts with Thumbnails

September 12, 2013  Tags: , , ,   Posted in: BOLILE APARATULUI RESPIRATOR