Alimentele bogate in potasiu previn tahicardia

INTREBARE – Irina V., Ploiesti
“As dori sa aflu care sunt cauzele tahicardiei si cum se manifesta aceasta boala. Va multumesc.”

* * *

RASPUNS – Prof. Dr. Constantin Milică:
Tahicardia consta din accelerarea ritmului cardiac la valori intre 100-160 pulsatii pe minut, comparativ cu limita fiziologica normala, de 60-70 de batai pe minut, cu variatii in functie de varsta si sexul persoanei.

La bebelusi, tahicardia poate sa apara din cauza unor tulburari functionale ale sistemului nervos. Aceste tulburari au debut brusc si repercusiuni severe asupra starii generale a sanatatii (agitatie, tegumente cenusii).

In primele luni de viata, copiii au un ritm cardiac foarte rapid (120-140 de pulsatii pe minut), care scade la varsta de 4-6 ani (100-110 batai pe minut). Cresterea ritmului cardiac fata de valorile normale apare atunci cand copilul este speriat, plange, tipa, se agita sau are febra mare.

Fara un tratament de urgenta, in maximum 48 de ore, poate sa intervina insuficienta cardiaca, cu blocaj respirator si cardiac (mare atentie la mamele care lasa copiii sa tipe pentru a-si intari plamanii!).

In declansarea tahicardiei intervin diferiti factori de stres, eforturi fizice si intelectuale, emotii puternice, stari de excitatie nervoasa, insomnii, febra ridicata, unele afectiuni cardiovasculare (insuficienta cardiaca, malformatii congenitale ale inimii, miocardita, hemoragii), boli glandulare (hipertiroidism), digestie ingreunata, focare de infectii (amigdalita, dentare), intoxicatii (cu alcool, tutun, cafea etc.) sau dupa tratamente cu miofilina, efedrina, adrenalina si alte tonice cardiace.

Bolnavii de tahicardie acuza palpitatii si “jena” in zona inimii, ameteli, greturi, maini si picioare reci.

In regimul alimentar se recomanda fulgi de ovaz sau de orz, macerat din coji de oua cu drojdie de bere (consumat timp de 1-2 saptamani pe luna), ulei vegetal, carbune de lemn sau cenusa vegetala.

In evitarea aritmiilor cardiace un rol important il au ionii de potasiu (cu rol antagonist fata de ionii de sodiu). Alaturi de magneziu, cationii de potasiu asigura o buna functionare a muschilor inimii, a sistemului nervos si o atenuare a hipertensiunii, contribuind la reglarea excitabilitatii neuromusculare si a contractiilor musculare la nivelul inimii, prin mentinerea potentialului electric al sistemului nervos si al transmisiei impulsurilor nervoase in tot corpul corpul.

Surse bogate in potasiu sunt unele legume – usturoi, spanac, pastarnac, cartofi noi, dovlecei – si fructe proaspete – dovleac, coacaze negre, prune, banane, smochine.

Articolul a fost publicat in Ziarul LUMINA (rubrica “Raspundem cititorilor”) din 8 mai 2010.

Related Posts with Thumbnails

September 13, 2013  Tags: , ,   Posted in: AFECTIUNI CARDIOVASCULARE, PROPRIETATI MEDICINALE ALE PLANTELOR, FRUCTELOR SI LEGUMELOR