Legumele verzi, esentiale in alimentatia bolnavilor de Alzheimer

INTREBARE – Adriana P., Cluj
“Mama mea are 82 de ani si sufera de Alzheimer. As vrea sa stiu ce regim alimentar ar trebui sa urmeze. Va multumesc!”

* * *

RASPUNS – Prof. Dr. Constantin Milică:
Atat persoanele suferinde, cat si cele sanatoase trebuie sa stie ca, dintre toate componentele organismului, creierul este cel mai mare “gurmand”, necesitand o mare cantitate de energie pentru materia cenusie, in care lucreaza, fara intrerupere, peste 100 miliarde de celule nervoase, fiecare celula fiind legata de alti 10.000 de neuroni. In fiecare secunda, creierul bine hranit primeste sau transmite milioane de informatii sau mesaje.

Desi creierul nostru cantareste numai 2-3% din greutatea corpului, el consuma circa 20% din energia inmagazinata zilnic prin alimentatie. Aceasta determina o legatura stransa intre capacitatea de gandire si cantitatea sau calitatea alimentelor ingerate.

Un meniu dedicat intaririi memoriei, a puterii de concentrare si creativitatii implica o cura de sucuri si cruditati timp de doua luni, din care sa nu lipseasca sucul de morcov (150 ml de trei ori pe zi, cu 10 minute inainte de mese), sucul de mere (200 ml de doua ori pe zi, la orele 10:00 si 16:00) si sucul de portocale (minimum o jumatate de pahar zilnic). Aceste sucuri actioneaza pentru reducerea riscului atacurilor cerebrale si al tensiunilor intelectuale, ca urmare a continutului ridicat in vitamine (mai ales C).

In functie de sezon, cura se completeaza cu capsuni si fragi (minimum 150 g pe zi), care atenueaza stresul cotidian si dau un sentiment de confort spiritual datorita continutului in lecitine.

Unele legume (broccoli, varza, telina, cartofi, ceapa, ridichi) stimuleaza memoria deteriorata si previn evolutia maladiei Alzheimer, prin efectul contra oboselii psihice si a surmenajului intelectual.

La persoanele care si-au pierdut o parte din functiile intelectuale se recomanda fructe de ananas si banane.

In regimul de alimentatie al persoanelor in varsta de peste 60-65 de ani se va asigura plafonul necesar de vitamina B9 (acid folic), existent in legume verzi (spanac, salata, stevie, patrunjel, ceapa verde, broccoli, papadie), precum si in porumb, ficat de pui si de vita. Aceasta vitamina intervine in sinteza mai multor neuro-transmitatori si participa la buna functionare a creierului.

Se exclud din alimentatie carnea de porc, grasimile animale, cafeaua, bauturile alcoolice in exces, zaharul alb si produsele zaharoase, precum si adaosurile de excitante, coloranti chimici si stabilizatori, care pot provoca pierderi de memorie, autism si BA. Chiar si painea alba ar trebui sa fie inlocuita cu paine neagra, de secara sau Graham.

Articolul a fost publicat in Ziarul LUMINA (rubrica “Raspundem cititorilor”) din 13 mai 2010.

Related Posts with Thumbnails

September 19, 2013  Tags: , , ,   Posted in: AFECTIUNILE SISTEMULUI NERVOS, PROPRIETATI MEDICINALE ALE PLANTELOR, FRUCTELOR SI LEGUMELOR