Crema de coacaze negre stimuleaza pofta de mancare

INTREBARE – Dana B., Campina:
“Ce proprietati si ce efecte asupra organismului au fructele proaspete de coacaz?”

* * *

RASPUNS – Prof. Dr. Constantin Milică:
Fructele de coacaz negru sau rosu se folosesc in stare proaspata, congelata sau prelucrate sub diferite forme ca: suc, sirop, compot, marmelada, gem, jeleu, vin, lichior. Fructele proaspete se consuma cu putin zahar sau miere de albine intr-o cura de dezintoxicare (o zi pe saptamana, luand cate 1 kg fructe), fara a consuma altceva in ziua respectiva. Aceasta cura previne accidentele vasculare, hipertensiunea arteriala, mareste acuitatea vizuala, combate obezitatea si favorizeaza longevitatea. Consumate inainte de mese, fructele proaspete au efecte tonic-aperitive, iar dupa mese au actiuni stomahice.

Fructele se pot consuma in cantitate zilnica de 125 de grame cu adaos de iaurt sau lapte acru (200 ml) si se indulcesc cu miere sau zahar. Se presara fulgi de cereale sau pesmet cu biscuiti. Uneori este recomandata aromatizarea cu scortisoara, vanilie si coaja de lamaie. Consumul fructelor este preferat dimineata, pe stomacul gol, cu adaos in cateva reprize in cursul zilei. Exista si preferinta de folosire a fructelor de coacaz in aromatizarea produselor lactate, la prepararea salatelor de fructe, a unor medicamente si ceaiuri calmante pentru boli de inima si de stomac.

Sucul natural de coacaze, pur sau diluat cu apa, se consuma in doza zilnica de 200-500 ml, in 3-4 fractionari, avand efecte benefice contra inflamatiilor digestive si in starile febrile. Sucul obtinut din 400 de fructe si patru frunze mari se bea in trei reprize, pentru proprietatile detoxifiante, diuretice, antireumatismale si antigutoase. In gargare facute de mai multe ori pe zi se recomanda pentru tratarea amigdalelor inflamate si in durerile de gat.

Crema de coacaze negre, obtinuta prin macerarea timp de patru luni a fructelor proaspete in straturi de zahar, are efecte de stimulare a apetitului si de usurare a digestiei. Extractul din fructe zdrobite, cu adaos de zahar si benzoat de sodiu, se consuma in cure de patru saptamani, cu doze zilnice de 3-4 linguri la adulti si 3-4 lingurite la copii.

Decoctul din fructe (o lingurita fructe uscate la 250 ml apa rece) se fierbe in cateva clocote, se lasa sa infuzeze 30 de minute, se strecoara prin presare si se bea intreaga cantitate in cursul zilei, fractionata in 3-4 reprize.

Uleiul din seminte de coacaz are capacitatea de a actiona in stimularea memoriei, avand un continut ridicat in acid alfa-linolenic si acid stearidonic, care sunt absolut necesari in dezvoltarea si buna functionarea neuronilor.

Articolul a fost publicat in Ziarul LUMINA (rubrica “Raspundem cititorilor”) din 20 mai 2010.

Sursa imagine: onlyfoods.net

Related Posts with Thumbnails

September 27, 2013  Tags: , , , , ,   Posted in: PROPRIETATI MEDICINALE ALE PLANTELOR, FRUCTELOR SI LEGUMELOR