Colesterolul „rau“ favorizeaza aparitia bolilor de inima

INTREBARE – Floriana O., jud. Prahova
“Ce este colesterolul “rau” si care sunt urmarile sale asupra sanatatii organismului?”

* * *

RASPUNS – Prof. Dr. Constantin Milică:

Colesterolul LDL este fractiunea “rea”, intrucat in stare oxidata, transporta cu usurinta circa 65% din colesterolul sanguin, pe care il depune pe peretii interiori ai arterelor sub forma de placi galbene numite “ateroame”. Aceste placi, impreuna cu unele fosfolipide si trigliceride, incarca sistemul vascular, ingusteaza arterele si favorizeaza franarea ritmului de curgere a sangelui, uneori cu aparitia unor leziuni. Prin cicatrizarea leziunilor si sclerozarea vaselor sanguine, arterele isi pierd elasticitatea, devin friabile si se pot rupe in zonele mai subtiri. Aici pot sa apara hemoragii, cheaguri de sange si tromboze. Procesul de sclerozare incepe cu arterele mici ale inimii, creierului si ale picioarelor; arterele se infunda mult mai usor, provocand dureri acute. Treptat, se ingusteaza si vasele mari. Acestea au suprafata interna aspra si pot sa retina cheagurile de sange care, impreuna cu moleculele de colesterol, duc la tromboze. La o hipertensiune crescuta brusc, cheagurile se desprind de pe suprafata vaselor, intra in circuitul sanguin si pot provoca o embolie, cu accidente cerebrale si vasculare grave, adesea iremediabile.

Consecintele acestor afectiuni din zona inimii pot fi cardiopatia ischemica, angina pectorala si infarctul miocardic. La membrele inferioare se manifesta prin dureri acute in pulpe (mai ales la mers) si in innegrirea degetelor de la picioare. Valoarea LDL nu trebuie sa depaseasca 150 mg/100 ml sange. La analize, cantitatea colesterolului LDL (rau) trebuie sa fie de cel mult 4 ori mai mare decat colesterolul HDL (bun). La bolnavii hipertensivi, cu diabet si la fumatori acest raport ar trebui sa fie mai mic pentru a evita aparitia unor factori de risc.

Exista pacienti care pot avea numai 20 mg% HDL si 170 mg% LDL, ceea ce ridica raportul la 8,5, extrem de periculos pentru declansarea bolilor cardiovasculare. Pericolul bolilor coronariene indicat de valoarea LDL este un indiciu mai sigur decat nivelul colesterolului total, care ar avea valori normale de 180-200 mg%.

Exista o stransa corelatie cu varsta pacientului – la fiecare 10 ani de viata peste varsta de 30 de ani, plafonul colesterolului total este admis cu o crestere normala de 10 mg%.

Articolul a fost publicat in Ziarul LUMINA (rubrica “Raspundem cititorilor”) din 21 mai 2010.

Related Posts with Thumbnails

September 30, 2013  Tags: , , , ,   Posted in: BOLI DE METABOLISM