Vinul tonic de salcam are efecte bune in caz de anemie

INTREBARE – Octavian G., jud. Cluj
“Ce tratamente fitoterapeutice sunt indicate celor care sufera de anemie?”

* * *

RASPUNS – Prof. Dr. Constantin Milică:
Tratamentele fitoterapeutice au la baza foarte multe masuri eficiente de combatere a anemiei, folosind ceaiuri, tincturi, macerate in vin, melite si bai de plante. Tinand seama de continutul ridicat in fier si clorofila, frunzele de urzica sunt cel mai mult recomandate sub forma de infuzie (2 lingurite frunze uscate la 250 ml apa fiarta); dupa infuzare timp de 10 minute se beau, zilnic, cate 2-3 ceaiuri calde, intr-o cura de 6-8 saptamani, avand efecte vitaminizante (A, C, B12, K), tonifiante, hipoglicemiante si galactogoge.

Bune rezultate dau si infuziile de cretisoara, coada-soricelului, roinita, coada-calului, cimbrisor, obligeana, troscot, tintaura, pir, turita mare, arnica, teci de fasole, macese uscate, frunze de afin, flori de ciubotica-cucului, muguri de brad. La intervale de doua zile se bea cate un ceai din fructe de coriandru, anason si chimion, care favorizeaza digestia si apetitul prin producerea sucurilor gastrointestinale. Ceaiurile se beau separat sau in amestec, pentru actiuni remineralizante, vitaminizante, diuretice, antitoxice, antimicrobiene, aperitive, tonifiante si de stimulare a cresterii. La fiecare cana de ceai se adauga cate o lingurita de bitter suedez.

Alte retete au la baza prelucrari cu alcool, vin sau miere de albine:
tinctura cu radacini de angelica, din care se iau cate 10 picaturi cu 30 de minute inainte de masa de pranz
vin tonic din 6 linguri flori de salcam sau de roinita la un litru de vin rosu fierbinte, care se macereaza doua zile, se strecoara si se bea cate un paharel (50 ml) inainte de cele trei mese principale
vin tonic din 300 g urzica-vie, puse intr-o sticla cu 500 ml vin rosu; dupa o macerare de 24 ore, se strecoara si se bea cate un paharel dimineata, pe nemancate, si seara, inainte de culcare. Observatii: vinurile tonice se dau numai adultilor anemici.
tinctura din amestec, in parti egale, cu frunze de urzica, pelin, tuia si curpen de padure, herba de coada-calului, radacini de roiba si flori de sofran; se iau 50 g amestec in 500 ml alcool 400, se macereaza 4 zile, se strecoara si se beau cate 30-40 de picaturi, de 3-4 ori pe zi, cu 20-30 de minute inainte de mesele principale, intr-o cura de o luna pe trimestru
melita dintr-un kg suc de catina alba intr-un kg de miere de albine poliflora, la care se adauga 40 ml tinctura de propolis si 100 mg grauncioare de polen. Se pastreaza la rece, in sticle bine inchise, si se consuma, zilnic, cate 3 linguri la copiii peste 10 ani, 3 lingurite la copiii de 2-10 ani si cate 30 de picaturi la bebelusi. In perioadele de efort intelectual prelungit (elevi, studenti), la persoanele in convalescenta si la batrani sau la cei cu efort fizic maxim (sportivi), doza creste la 5 linguri pe zi.

Articolul a fost publicat in Ziarul LUMINA (rubrica “Raspundem cititorilor”) din 5 mai 2010.

Related Posts with Thumbnails

October 28, 2013  Tags: , , ,   Posted in: BOLI DE METABOLISM