Nestiutele proprietati terapeutice ale cireselor

Autor: prof.univ.dr. Constantin MILICĂ
A venit vremea cireselor si putini cunosc cate efecte miraculoase au atat fructele, cat si coditele lor pentru sanatatea noastra. De aceea, astazi va prezentam toate informatiile legate de beneficiile pe care aceste fructe le aduc celor aflati in suferinta.

Ciresii sunt arbori fructiferi cultivati in toate regiunile tarii, la campie, deal si in zona de munte, pana la altitudinea de 1.000 m. In stare salbatica, ciresul creste spontan prin paduri, tufisuri, coaste insorite, grohotisuri, preferand soluri usoare, nisipoase, reavene, aluvionare, brun-roscate si cernoziomuri. Denumirea stiintifica a ciresului este Cerasus avium – sin. Prunus cerasus. In Romania exista 3 varietati de cires, cu peste 25 de soiuri cultivate.

Cultura ciresului este cunoscuta de peste 2.500 de ani, la inceput in Asia, intre Marea Neagra si Marea Caspica, de unde a trecut in Europa. In stare salbatica se intalneste in China, Iran, Turkestan, Caucaz, Crimeea, Turcia, Africa de Nord si sud-estul Europei.

Ciresul este un arbore impozant, inalt de 10-20 de metri, cu radacini puternic ramificate, cu trunchiul drept, scoarta neteda, brun-cenusie, ce se exfoliaza in fasii circulare, frunze alungit-ovale si flori albe.

Inflorirea are loc in lunile aprilie-mai, iar fructificarea incepe in mai-iunie, in functie de particularitatile soiului. Ciresul cultivat traieste 25-40 de ani, iar cel salbatic ajunge pana la 100 de ani.

In scopuri terapeutice se folosesc fructele bine coapte, intens colorate si neatacate de daunatori. Im paralel, se colecteaza, separat, coditele fructelor, care se usuca la soare in strat subtire. Pentru a evita mucegairea sau brunificarea, coditele se intorc in fiecare zi si se pastreaza in pungi de hartie. In aceste conditii, coditele vor avea gust amarui-astringent si culoarea brun-verzuie.

Fructele de cires au o valoare energetica redusa, cuprinsa intre 43-89 kcal/100 g fructe proaspete, in medie 57 kcal/100 g. Contin o mare diversitate de componente nutritive, intre care pot fi mentionate: 6-15% zaharuri (mai ales levuloza asimilabila de catre diabetici), acizi organici (indeosebi acid salicilic), proteine, pectine, caroten, saponine, flavonoizi, vitamine (C, A, B1, B2, E, PP) si o cantitate optima de saruri minerale, indeosebi potasiu (220 mg%), precum si Ca, P, Mg, Fe si unele microelemente absolut necesare in terapia umana (Zn, Cu, Mn, Co). Mare importanta are acidul elagic, care anihileaza efectele unor substante cancerigene, naturale sau sintetice, prevenind astfel incidenta cancerului.

Proprietatile terapeutice si actiunile specifice
Cozile de cirese au puternice efecte diuretice datorita continutului ridicat de saruri de potasiu si flavonoide. In plus, s-au constatat si proprietati astringente si antidiareice (datorita continutului in taninuri), apoi proprietati depurative, antifebrile si antiinflamatoare renal.

Pentru aceste proprietati, ceaiul din cozi de cirese sau visine este mult recomandat in:
– afectiuni renale (litiaza urica, pielite, nefrite, pielonefrite, cistite, uretrite, retentie urinara, colici renali, infectii renale, hidropizie)
– afectiuni ale aparatului digestiv (diaree, ascita)
– reumatism, guta, artrite
– prevenirea aterosclerozei si pericarditei
– tratarea edemelor si a celulitei

Forme de utilizare
decoct preparat dintr-un pumn de codite uscate la 600 ml apa rece; se fierbe 10 minute la foc mic, se infuzeaza acoperit 20 de minute, se indulceste si se bea caldut intre mese, prin fractionare in 3-4 reprize in cursul zilei, avand efect in tratarea durerilor de rinichi provocate de litiaza renala. Efectul diuretic se mareste in cazul cand se asociaza cu frunze de merisor, mesteacan, coada-calului, teci de fasole, matase de porumb si seminte de maces. Pentru a imbunatati gustul, ceaiul strecurat se toarna fierbinte peste 250 g cirese proaspete sau mere taiate in felii, tinandu-se vasul acoperit inca 20 de minute. Fructele se zdrobesc prin presare, se amesteca cu ceaiul si se bea cu mare placere
infuzia din cozi de cirese neindulcita se bea contra tusei, la dureri de stomac si lumbago, precum si in boli de rinichi

In uz extern, se fac bai de maini si picioare cu decoct din cozi de cirese (un pumn de cozi uscate la un litru apa clocotita); se fierbe 5 minute, se infuzeaza acoperit 10 minute si se fac doua bai pe zi.
– fructele de cires prezinta efecte diuretice, laxative, depurative, detoxifiante, antianemice, hemostatice, sedative, antimigrenoase, diaforetice, antigripale, hipotensoare, antireumatismale, remineralizante, energizante fizic si psihic, tonice, reconfortante, racoritoare.

Consumul de fructe are efecte vindecatoare in:
– boli ale aparatului digestiv (constipatie, gastrite, atonie hepatica, vome, colite de fermentatie si de putrefactie, hepatite cronice, litiaza biliara, dureri de stomac, gastroenterite). Un rol important al fructelor consta in favorizarea digestiei ca urmare a normalizarii tranzitului intestinal.

Infuzia din fructe uscate (o lingura la 250 ml apa clocotita) se mai fierbe 1-2 minute, se infuzeaza acoperit 10-15 minute, se strecoara si se beau 3 cani pe zi, cu recomandare la persoanele care sufera de colite de fermentatie, litiaza biliara, ateroscleroza, obezitate si pentru prevenirea batranetii.

In uz extern, se aplica fructe zdrobite sub forma de cataplasma pusa pe frunte, pentru tratarea starilor de ameteli, migrene si dureri de cap. Cataplasma aplicata pe obraz si gat, sub forma de masca cosmetica, reda elasticitatea pielii prin efecte tonice, revigorante si vitaminizante. In plus, combate petele de batranete, pecingine, pistrui si crapaturi ale pielii.

Recomandari pentru soiurile timpurii
Intrucat sunt mai putin dulci, ciresele de la soiurile timpurii pot fi considerate ca un panaceu universal in tratarea unor boli metabolice (diabet zaharat, colesterol ridicat, obezitate, celulita):
– boli cardiovasculare (hipertensiune arteriala, ateroscleroza, insuficienta cardiaca, arterita)
– afectiuni respiratorii (tuse, gripa, stari febrile, faringita, laringita, bronsite, pleurezie, favorizarea transpiratiei)
– afectiuni renale (litiaza, nefrita, uretrita, catar urinar, cistita, ciclu menstrual abundent)
– artrite, reumatism, dureri lombare si guta
– combaterea anemiei, demineralizarii organismului si cresterii intarziate la copii
– eliminarea toxinelor din organism
– actiune tonica pentru sistemul nervos si vitalizanta a organismului
– combaterea obezitatii si celulitei (se consuma doua zile pe saptamana 0,5-1 kg visine, fara alte alimente)
– prevenirea si intarzierea procesului de imbatranire

Posibilitati de conservare a fructelor
Consumul fructelor se face atat in stare proaspata, cat si sub diferite preparate culinare (compoturi, sucuri, siropuri, dulceturi, gemuri):
– sucul din fructe, obtinut prin presarea cireselor proaspete, se consuma cate 2-3 cani pe zi, fiind un adjuvant de calitate in combaterea colitelor de fermentatie, dureri intestinale, hepatite cronice, litiaza biliara, sechele dupa hepatite si pentru dezintoxicarea sangelui
– compotul de cirese este un bun remediu pentru starile de indigestie, mai ales la copii si persoane in varsta
– siropul de cirese, preparat dintr-un kg suc de fructe si 1,5 kg zahar, se consuma diluat cu apa minerala sau plata si este o excelenta bautura racoritoare, cu efecte antifebrile, reconfortante, antianemice si cu actiuni in stimularea cresterii intarziate la copii, precum si in mentinerea tineretii
– dulceata de cirese este indicata in caz de indigestie la batrani si copii

Articolul a fost publicat in Ziarul LUMINA din 13 iunie 2010.

Sursa imagine: topfoodfacts.com

Related Posts with Thumbnails

November 13, 2013  Tags: , , , , , , , ,   Posted in: PROPRIETATI MEDICINALE ALE PLANTELOR, FRUCTELOR SI LEGUMELOR, Tratamente naturiste