Siropul de catina tonifiaza organismele slabite

Catina albaINTREBARE – Ovidiu V., Botosani:
“Sub ce forma poate fi utilizata catina alba in tratamentele naturiste?”

* * *

RASPUNS – Prof. Dr. Constantin Milică:
In tratamentele medicale, catina alba se administreaza, atat intern cat si extern, sub diferite forme: infuzii, decocturi, sucuri, siropuri, miere, uleiuri sau fructe proaspete si uscate, toate cu eficienta ridicata in tratamentele preventive si curative ale diferitelor boli.

Utilizari interne:
infuzia de catina se prepara din doua lingurite fructe sfaramate la 250 ml apa clocotita; se infuzeaza acoperit pana la racire, se strecoara si se beau 2-3 cani pe zi, dupa mesele principale, ca sursa importanta de vitamine, cu efecte in combaterea unor boli ca scorbut, hepatita epidemica si cronica, gripe, nevroze, astenie, diaree, reumatism, guta, stari de convalescenta, lipsa poftei de mancare si unele boli de piele;
infuzia din amestec de catina, soc, urzica si coada-calului, din care se consuma cate doua cani pe zi, intr-o cura de doua saptamani, avand efecte energizante si depurative la persoane anemice, mai ales in timpul sezonului de iarna;
– decoctul din doua linguri fructe zdrobite la 500 ml apa; se fierbe 2-3 minute, se infuzeaza 25-30 de minute, se indulceste cu miere de albine si se beau doua cani pe zi, fractionate in inghitituri rare, pentru tratarea aterosclerozei, pentru dureri de stomac si ulceratii ale pielii;
sucul din fructe proaspete si bine coapte se prepara prin zdrobire si stoarcere in prese cu site din plastic sau din materiale inoxidabile, pentru indepartarea samburilor. Se adauga zahar in cantitate egala cu a sucului si se fierbe usor timp de 15 minute. Sucul inca fierbinte se toarna in sticle incalzite si se pastreaza la frig timp de 1-2 saptamani. Pentru o durata de pastrare mai mare, cantitatea de zahar va depasi cu 50% cantitatea sucului sau se adauga benzoat de sodiu (0,2 la mie). Daca se prepara prin presare la rece, sucul isi pastreaza nealterate toate vitaminele. Se consuma cate 3 linguri pe zi in caz de gripa (asociat cu miere de albine si polen), la tratarea scorbutului si ca reconfortant in timpul iernii;
siropul de catina se prepara din 750 g fructe prospete si zdrobite in storcatorul de fructe, apoi se fierbe in doi litri de apa si se infuzeaza acoperit pana la racire. Dupa racire se strecoara, se adauga 1 kg zahar si trei lingurite suc de lamaie si se toarna in sticle bine inchise, in care se pastreaza la loc racoros si intunecos. Se consuma cate 3-5 lingurite pe zi in urticarie, boli ale capilarelor si ca tonifiant in lunile de iarna pentru batrani, copii si gravide.

Articolul a fost publicat in Ziarul LUMINA (rubrica “Raspundem cititorilor”) din 19 iunie 2010.

Related Posts with Thumbnails

November 27, 2013  Tags: , , ,   Posted in: PROPRIETATI MEDICINALE ALE PLANTELOR, FRUCTELOR SI LEGUMELOR