CARTE: Fumatul, dușmanul nemilos al omenirii

fumatul-coperta-01Cartea, tipărită de editura Doxologia din Iaşi, face o amplă analiză a parcurgerii a peste 500 de ani de când marinarii spanioli din flota lui Cristofor Columb au adus în Europa un cadou deosebit şi un obicei imitat de la băştinaşii întâlniţi în Noul Continent. Cadoul s-a numit „tabac” iar obiceiul împrumutat era „fumatul”.

Tot din America au mai fost aduşi, cartofii, tomatele şi porumbul, specii de plante care au fost asimilate treptat în alimentaţia întregii populaţii a globului. În schimb, tutunul s-a dovedit a fi un „dar” nefast care va deveni, în timp, cel mai groaznic criminal  în serie, ce va ucide anual circa 5,8 milioane locuitori, dintre care 5,1 milioane fumători activi şi 700.000 fumători pasivi.

Constatându-se efectele distrugătoare ale tutunului asupra sănătăţii populaţiei, în ultimele decenii s-a intensificat lupta declanşată de factorii de răspundere contra consumului de tutun. Speranţele de reuşită ale acestei campanii sunt însă prea puţin evidente întrucât în tabăra fumătorilor „sinucigaşi” au aderat tot mai mulţi copii, adolescenţi şi femei adulte.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (O.M.S.) estimează că, în prezent, există peste 1 miliard de fumători activi dintre locuitorii globului, atât din mediul urban cât şi din mediul rural. Dacă în urmă cu 50-60 de ani, era o ruşine ca femeile să fie văzute cu ţigara în gură, astăzi viciul fumatului s-a generalizat  ca o expresie a stilului de viaţă modernă.

În zadar tabagismul a fost declarat în Anglia „holocaust evitabil” iar în Statele Unite „o catastrofă naţională”. Victimele fumatului sunt cu mult mai mari decât toate războaiele mondiale şi regionale, mai mari decât victimele alcoolului, drogurilor, tensiunii arteriale, obezităţii şi excesului de colesterol luate la un loc.

Cartea apărută la editura Doxologia, cu binecuvântarea Inaltpreasfinţitului Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, conţine 20 de capitole dintre care trei capitole vizează viitorul populaţiei mondiale:

– viaţa femeilor în mare pericol;

– copiii – primii învinşi în lupta cu tutunul;

– adolescenţii – victime uşoare ale tutunului.

O.M.S. prevede pentru anul 2025 un număr de 1,670 miliarde de fumători activi pe toată planeta. Din rândul acestora se vor înregistra peste 10 milioane de decese anuale cauzate de tabagism. Aceasta duce la avertizarea gravă ce consideră fumatul drept flagelul cel mai grav al secolului XXI, care va ucide un miliard de locuitori.

Este îngrozitor să se ştie că la fiecare 6 secunde moare cineva pe glob datorită acţiunii directe şi indirecte a tutunului prin declanşarea diferitelor boli grave: cancer pulmonar şi cu diferite localizări (mamar, ovarian, gastric, prostatic, pancreatic etc), boli pulmonare (inclusiv BPOC – bronhopneumopatia cronică obstructivă şi tuberculoza), afecţiuni cardiovasculare cronice şi acute, gastrointestinale, renale-genitale etc.

Cartea, pusă la dispoziţia tuturor celor interesaţi, se adresează, atât persoanelor adulte cât şi tineretului ţinând seamă de concluziile unor studii aprofundate, efectuate pe plan mondial, care arată că 66% dintre tinerii care deprind obiceiul fumatului, încă de la vârsta de 12-14 ani, vor muri înainte de vârsta de 65 de ani (la bărbaţi) şi 55 de ani (la femei). Excepţiile constatate în afara acestor date nu ar trebui să constituie îndemnuri pentru fumatori.

Nu este de neglijat nici situaţia femeilor fumătoare care, fără să-şi dea seama, vor plăti foarte scump dreptul de a fuma, cot la cot, cu bărbaţii. Având un organism mult mai vulnerabil la efectele nocive ale tutunului, femeile îşi pun viaţa în mare pericol, creşte incidenţa îmbolnăvirilor grave, inclusiv a cancerelor (pulmonar şi mamar), ceea ce duce la scăderea drastică a speranţei de viaţă.

O atenţionare severă se adresează gravidelor fumătoare care pot deveni principalele ucigătoare ale propriului bebeluş, fie prin creşterea riscului de avort spontan, fie prin intoxicarea fătului cu nicotină.

Cartea se încheie cu prezentarea strategiilor eficiente de renunţare la fumat, trecerea peste zilele de sevraj nicotinic, evitarea recidivelor posibile şi complexul de terapii recomandate pentru eliminarea definitivă a viciului distructiv al fumatului. Acest semnal de alarmă va asigura pentru toţi, tineri şi vârstnici, o viaţă lungă şi sănătoasă.

Cartea poate fi comandată telefonic, apelând direct Centrul de Tratamente Naturiste AROMA la numărul: 0744-65.05.69 și poate fi expediată prin poștă, plata făcându-se la primirea coletului. Centrul AROMA își are sediul pe Bulevardul Carol I, nr. 26-28, parter (în incinta farmaciei FarmaVit)  – localizare Google Maps.

Related Posts with Thumbnails

October 2, 2016  Tags: , ,   Posted in: PUBLICATII